Univerzum se širi puno brže nego što se mislilo

Podaci Američke svemirske agencije NASA govore da se svemir širi puno brže nego što bi to, prema ranijim proračunima, trebalo biti, prenosi klix.ba.

Svemirski teleskop Habl, projekat koji je nastao saradnjom NASA i Evropske svemirske agencije, pokazuje da svemir raste otprilike devet odsto brže nego što su to astronomi očekivali na osnovu proračuna svemirske putanje koja je počela ubrzo nakon velikog praska.

Ubrzano širenje svemira zbog togla bi moglo zahtijevati da astronomi pronađu nove fizičke proračune kako bi objasnili čudno ponašanje svemira.

“Ova neusklađenost rasta sada je dostigla tačku koju je zaista nemoguće odbaciti kao slučajnost. To nije ono što smo očekivali”, kaže Adam Rajs, dobitnik Nobelove nagrade i istaknuti profesor fizike i astronomije na Univerzitetu Džon Hopkins.

Brzina ekspanzije univerzuma, poznata kao Hablova konstanta, centralni je dio fizike i našeg razumijevanja univerzuma. Međutim, u više navrata su primijećene neočekivane promjene, što navodi astronome na razmišljanja.

Novo istraživanje potvrđuje da je potreban detaljniji rad kako bi se objasnio rast svemira.

Istraživanje je sproveo profesor Rajs sa svojim timom, a analizirao je svjetlost 70 zvijezda iz galaksije u blizini naše, poznate kao Veliki Megelanov oblak. Oni su mjerili međugalaktičku udaljenost, a nova metoda omogućila im je da to učine mnogo brže.

Teleskop Habl može posmatrati samo jednu zvijezdu svaki put kada orbitira oko Zemlje u 90 minuta, ali uz novu metodu mogao je posmatrati na desetine zvijezda u isto vrijeme.

Koristeći se tim podacima, istraživači su izračunali Hablovu konstantu i uvidjeli kojom brzinom se širi svemir.

Rajs kaže da je jasno da brzina ekspanzije nije bila u skladu sa onim što su očekivali.

“Jedno je mjerenje koliko brzo se svemir danas širi, a drugo je predviđanje zasnovano na fizici ranog svemira i na ranim mjerenjima”, ističe Rajs.

Istaknuti profesor i njegov tim nisu mogli pojasniti zašto se dešava ubrzana ekspanzija svemira, ali nastavljaju svoj rad na oslobađanju bilo kakvih neizvjesnosti vezanih za Hablovu konstantu.

Objavio/la na 22:18. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-