Podstičete sumnje u objektivnost postupka izbora sudija

Poštovani gospodine Vukčeviću,

Akcija za ljudska prava (HRA) izražava protest zbog činjenice da je Sudski savjet onemogućio javnosti da prisustvuje sjednici održanoj u petak, 19. aprila, s početkom u 13h, na kojoj su, prema agendi koja je objavljena istog dana, intervjuisani kandidati za funkcije sudije Vrhovnog suda i sudija sudova za prekršaje, kao i kandidati za predsjednike Apelacionog suda i Viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju. Javnost je onemogućena da prisustvuje sjednici zbog toga što ste informaciju o zakazivanju sjednice i o njenom dnevnom redu objavili na sam dan održavanja sjednice, moguće i tek pošto je ona održana.

Na ovaj način smatramo da ste prekršili član 4 Zakona o sudskom savjetu i sudijama, kojim je propisano da je rad Sudskog savjeta javan, i da je javnost moguće isključiti sa sjednica Savjeta samo izuzetno.

HRA od 2008. godine prati rad Sudskog savjeta, pogotovo u odnosu na izbor sudija, pa je tako koleginica Martina Markolović prisustvovala posljednjoj sjednici, koju ste održali 14. februara 2019. godine, na osnovu blagovremeno podnijetog zahtjeva za omogućavanjem prisustva. Više puta smo Vam se obraćali i zahtjevima za slobodan pristup informacijama (11.4.2019, 18.3.2019, 14.3.2019. i 26.12.2018. godine) u vezi informacija koje se tiču sjednica Sudskog savjeta, godišnjeg rasporeda tih sjednica, objavljivanja javnih oglasa za izbor sudija i konačno izbora sudija, pa vjerujemo da se moglo pretpostaviti da je interesovanje i za ovu sjednicu postojalo. Pored toga, skrećemo pažnju i na činjenicu da za rad Sudskog savjeta u kontinuitetu vlada interesovanje medija i da su i oni pratili vaše sjednice. Novinar koji ih redovno prati, Danilo Ajković, iz FOS medija, obavijestio nas je da je takođe propustio sjednicu jer o njoj nije mogao blagovremeno da se obavijesti.
Sudski Savjet samo podstiče sumnje u objektivnost postupka izbora sudija izbjegavanjem da javno intervjuiše kandidate za najviše pozicije u sudstvu.

S poštovanjem,
Tea Gorjanc Prelević,
NVO Akcija za ljudska prava

Objavio/la na 19:07. Objavljeno u Analize&Mišljenja. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-