Drugi krug predsjedničkih izbora u Ukrajini

U Ukrajini su otvorena biračka mjesta za drugi krug predsjedničkih izbora na kojima građani biraju izmedju glumca i komičara Volodimira Zelenskog i aktuelnog predsjednika Petra Porošenka.

U prvom krugu izbora 31. marta, u kojem je učestvovalo 39 kandidata, Zelenski je osvojio 30 odsto glasova, a Porošenko 16 odsto.

Ankete sprovedene između dva kruga pokazuju da Zelenski ima prednost.

Zelenski (41) je popularnost stekao u televizijskoj komediji “Sluga naroda”, glumeći ukrajinskog predsjednika koji se bori protiv korupcije. Kao i lik koji tumači, Zelenski je usmjerio svoju kampanju na borbu protiv korupcije, prenosi RSE.

On je okrivio Porošenka za ekonomske teškoće u zemlji i za sveprisutnu korupciju.

U rijetkim intervjuima obećao je da će težiti bliskim vezama sa EU i NATO, ali je najavio i aktivnije pokušaje za reintegraciju pobunjenika koji kontrolišu istočne djelove Ukrajine.

Zelenski nije vodio tradicionalnu političku kampanju, već je obilazio zemlju sa svojom humorističkom emisijom. U kampanji se više oslonio na društvene mreže nego na tradicionalne skupove, zbog čega ga je Porošenko nazvao “virtuelnim kandidatom”.

Porošenko (54) je postao predsjednik 2014. godine. Zelenskog optužuje da nema jasan program i da mu nedostaje političkog iskustva potrebnog da zadrži Ukrajinu na prozapadnom kursu i da se odupre pokušajima Rusije da vrati tu zemlju u svoju orbitu.

Predsjednik Ukrajine tvrdi da bi pobjeda Zelenskog štetila bližoj ekonomskoj i političkoj saradnji Kijeva sa EU i da bi koristila Moskvi jer on ne bi bio u stanju da se odupre ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.
Porošenko sebe predstavlja kao lidera koji će se suprostaviti Rusiji. Na meti je kritika da je premalo uradio u borbi protiv korupcije i da nije predstavio jasnu strategiju za prekid sukoba sa proruskim separatistima na istoku zemlje.

Objavio/la na 11:49. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-