Srbija: Više od petine građana razmišlja o iseljenju

by | apr 20, 2019 | Novosti | 0 comments

Više od petine građana, 22 odsto, potencijalno želi da se iseli iz Srbije, a više od 90 odsto onih koji već žive u inostranstvu tu vidi i budućnost svoje djece, pokazali su rezultati istraživanja “Zašto ljudi odlaze iz Srbije” koje je sprovela organizacija “Srbija 21 – Centar za buduću Srbiju” tokom juna, jula i avgusta prošle godine anketirajući 1.000 građana Srbije i 2.149 građana koji su se iselili u inostranstvo, prenosi Beta.

Navedeno je da se među motivima za iseljenje najčešće ističu bolji životni standard, bolje plaćen posao, kao i loša situacija u državi.

Najviše, 85 odsto ispitanika bi željelo da se iseli u zemlje Zapada, a dva odsto je kao željenu destinaciju navelo Rusiju.

O odlasku najviše razmišljaju mladi od 18 do 29 godina, a od onih koji žele da odu u inostranstvo 45 odsto razmišlja o trajnom iseljenju.

Od anketiranih koji žive u dijaspori, 92 odsto svoj život ocjenjuje boljim nego u Srbiji, a kao prednosti navode bolji životni standard, uređenu državu i bezbijednost. Povratak u Srbiju ne planira 41 odsto, a 35 odsto bi se vratilo tek kada budu u penziji.

0 Comments

Submit a Comment