Pronđena tečna krv i urin u tijelu konja starog 42.000 godina

Ruski naučnici su u pokrajini Verhojansk u Sibiru pronašli tečnu krv i urin unutar smrznutog tijela ždrebeta koje je uginulo pre 42.000 godina, javlja CNN.

Semjon Grigoriev, direktor Muzeja mamuta Sjeveroistočnog federalnog univerziteta (NEFU) u Jakutsku, rekao je da su tjelesne tečnosti mladog konja izvadili u nadi da će uspjeti da kloniraju tu izumrlu vrstu.

Tijelo drevnog ždrebeta pronašli su tragači za kljovama mamuta 2018. godine u trajno zamrznutom tlu masivnog kratera Batagajka.

“Ždrebe je izgleda imalo samo dvije nedjelje kada je uginulo, vjerovatno zbog toga što se utopilo u blatu koje je kasnije postalo dio permafrosta”, rekao je Grigoriev.
“Obdukcija je pokazala da je tijelo ždrebeta izuzetno dobro očuvano. Dlaka se još uvijek nalazi na većem dijelu tijela, naročito na glavi i nogama. Sada smo saznali koju je boju krzna imao izumrli konj iz epohe pleistocena”, dodao je.

Mada je otkriće krzna na toliko starom primjerku izuzetno retko, još je ređi slučaj pronalaska tečne krvi i urina. Grigoriev je rekao da zna za samo još jedan takav nalaz iz epohe pleistocena koja je trajala od prije otprilike 2,6 miliona godina do prije oko 11.700 godina. Drugi takav nalaz otkrili su takođe Grigoriev i njegov tim. Godine 2013. u blizini sjeveroistočne obale Rusije pronašli su smrznuti leš odraslog mamuta.

“Po pravilu, krv koagulira ili se čak pretvara u prah kod ostataka životinja iz ledenog doba. To se događa zbog mumifikacije, odnosno zbog toga što tokom perioda od više hiljada godina vlaga i druge biološke tečnosti postupno isparavaju, čak i ako je tijelo očuvano u permafrostu. Leševi životinja najbolje su očuvana ako su se nalazila u ledu”, rekao je Grigoriev, prenosi index.hr.

Objavio/la na 19:09. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-