Viški arhipelag na UNESCO listi geoloških parkova

Viški arhipelag uvršten je među tri nova evropska mesta na listu geoloških parkova UNESCO, od ukupno osam iz Južne Amerike i Azije.

Odluku je donio Izvršni savjet UNESCO, a u obrazloženju stoji da je riječ o svjedocima geološke raznolikosti.

Ova lista je sada proširena i na njoj se nalazi 147 geoparkova iz 41 zemlje.

Mrežu Svjetskih geoparkova UNESCO čine područja geološke i geomorfološke baštine od međunarodne važnosti.

Na području Viškog arhipelaga u geološkoj prošlosti prije 220 milona godina došlo je do velikih promjena prodorom dijapira, mase užarene dubinske pra-soli, koja je provalila prema površini uzdižući sedimentne ploče formirane petrifikacijom pijeska i ljuštura organizama.

Vrhove tog magmatskog prodora danas čine ostrva Jabuka, Brusnik, Biševo te Palagruža kao geološki najstariji otok Jadrana koji, kao i ostrvo Brusnik, stalno raste pod uticajem tektonske aktivnosti.

Park prirode Papuk do sada je bio jedini geopark na toj listi u Hrvatskoj, prenijeli su hrvatski mediji.

Cilj programa Svjetskih geoparkova je zaštita geoloških, geomorfoloških, ali i ostalih vrijednosti geoparka i upravljanje područjem kroz edukaciju i sprovođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice.

Objavio/la na 18:18. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-