Trošenje para iz Abu Dabi fonda dobija sudski epilog

by | apr 18, 2019 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Potpredsjednik Vlade izbornog povjerenja iz 2016. godine Milorad Vujović podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu zahtjev za preduzimanje istrage povodom činjenica koje su objavljene u serijalu Mehanizam i drugim medijima u vezi sa spornom podjelom kredita i Razvojnim fondom Abu Dabija koju su sprovodili Ministarstvo poljoprivrede i Investiciono razvojni fond.

On traži da se utvrdi na osnovu čega je Ministarstvo poljoprivrede u projektu ADMAS primalo novac iz Abu Dabi fonda a zatim odobravalo kredite i time se bavilo bankarskom djelatnošću i ko je ovlastio ministre poljoprivrede iz tog perioda da takve ugovore potpisuju. Projekat je počet u junu 2015. godine kada je ministar poljoprivrede bio Petar Ivanović. Ministarstvo je od Fonda iz Abu Dabija dobilo 50 miliona dolara koje je kao kredite trebalo iskoristiti za razvoj poljoprivrede. Ministarstvo je odobrilo kredite za devet kompanija u ukupnom iznosu od 23 miliona dolara, dok je neraspoređeno ostalo još 27 miliona.

Vujović je naveo da se prema Zakonu o Centralnoj banci kreditnim poslovima mogu baviti samo banke i druge kreditne institucije. On je podsjetio da je za krivično djelo nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Vujović tužilaštvu navodi da se iz ugovora o kreditima koje je Ministarstvo poljoprivrede zaključivalo sa korisnicima kredita vidi da je Ministarstvo za potrebe ovog ADMAS otvorilo poseban račun u Prvoj banci, kao i da je dio kredita ostao nepodijeljen ali je na računu te banke.

On traži da se posebno ispita što su kredite dobijale kompanije koje, prema navodima ugovora, nijesu ispunjavale uslove. Kako je naveo kompanija Milkraft je dobila kredit od tri miliona eura i morala je da ima tri puta veća obrtna sredstva, a imala je svega 100 hiljada obrtnih sredstava. IM Gradina je takođe za isti kredit trebalo da ima devet miliona obrtnih sredstava, a imala je svega 370 hiljada, Agro Carine su trebale da imaju 7,5 miliona obrtnih sredstava a nijesu imali ni eura, dok je HM Durmitor umjesto šest miliona imao svega 575 hiljada za obrtna sredstva. Eko per je umjesto 7,5 miliona imao svega pola miliona, FML Nikšić – mljekara Nika nije imala obrtna sredstva a trebalo je da ima 3,6 miliona eura, dok je Vektra Jakić za kredit od tri miliona trebala da ima devet miliona eura a prikazala je 5,7 miliona eura obrtnih sredstava, prenosi portal Vijesti.

Vujović kao posebno spornu navodi činjenicu da je biznis planove za većinu firmi uradila kompanija CEED konsalting, čiji je raniji osnivač bio tadašnji ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

Vujović traži i da se objasni kakva dokumentacija o ovom slučaju je prošle sedmice izuzeta iz Ministarstva poljoprivrede kada je zaključkom Vlade iz juna 2017. godine zaduženo to ministarstvo da svu tu dokumentaciju preda Investicionom razvojnom fondu.

On zahtijeva i da se utvrdi zašto je ova dokumentacija proglašena tajnom, jer je to u suprotnosti sa Zakonom o tajnosti podataka.

0 Comments

Submit a Comment