Svaka druga firma žali što posluje u Hrvatskoj

Gotovo polovina firmi koje posluju u Hrvatskoj ne bi više izabrala tu zemlju za pokretanje biznisa, pokazuje istraživanje Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Prema tim podacima, udio preduzeća koja bi ponovo investirala u Hrvatsku osjetno je pao, sa prošlogodišnjih 68 odsto na 54 odsto.

Јoš 2017. godine taj procenat je iznosio 80 odsto, a ovogodišnji pad spremnosti za reinvesticije svrstao je Hrvatsku ispod prosjeka zemalja srednje i istočne Evrope, koji iznosi 79 odsto.

Kao glavne razloge nezadovoljstva poslovanjem u Hrvatskoj, kompanije navode nedovoljnu borbu protiv korupcije i kriminala, visoko poresko opterećenje i poreski sistem, neefikasnu javnu upravu i nedostatak pravne sigurnosti, prenosi dnevnik.hr.

Takođe, firme su nezadovoljne i ovogodišnjim prognozama rasta hrvatske ekonomije, pa u odnosu na 2018. godinu samo 19 odsto firmi koje su anketirane očekuje poboljšanje.

Veći je i procenat preduzetnika koji ekonomsku situaciju u Hrvatskoj ocjenjuju kao negativnu (61 odsto), što je veliko povećanje u odnosu na prošlu godinu (39 odsto).

Kao najveće prednosti Hrvatske kao poslovne lokacije, firme ističu članstvo u EU, kvalifikovanost zaposlenih, akademsko obrazovanje, produktivnost i motivaciju zaposlenih, te infrastrukturu, navodi se u istraživanju Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Objavio/la na 17:33. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-