Francuska zabranjuje aditive E171 u ishrani

Francuska će od 2020. godine zabraniti korisćenje titanijum dioksida kao aditiva u ishrani, nakon što je nacionalna agencija za zdravlje i bezbijednost saopštila da nema dovoljno dokaza koji bi garantovali njegovo bezbijedno korišćenje.

Titanijum dioksid koji je označen kao aditiv E 171, koristi se u različitim proizvodima, uključujući čokolade ili žvakaće gume, prenio je Rojters.

Francuska je 2017. godine naložila detaljnu pretragu te supstance, posle objavljene studije o zdravstvenim efektima titanijum dioksida na životinje.

Prema studiji francuskog Nacionalnog instituta za agrikulturu (INRA) titanijum dioksid prolazi kroz zid crijeva i dolazi do drugih djelova tijela životinje.

Iz Nacionalne agencije za zdravlje i bezbijednost (ANSES) je rečeno da za sada nema dovoljno dokaza kojima bi se utvrdilo da je navedena supstanca bezbijedna za korišćenje u ljudskoj ishrani.

Francuska vlada kaže da će o odluci obavijestiti Evropsku komisiju i ostale članice Evropske Unije.

Objavio/la na 20:11. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-