CG:Pokrenuta peticija za odbacivanje plastičnih kesa

Neformalna grupa OčistiME, koju su formirali građani koji žele čistiju i bolju Crnu Goru, pokrenula je peticiju za odbacivanje jednokratnih plastičnih kesa i pokretanja šeme za povrat depozita plastičnih boca.

Navodi se da je grupa, koju sačinjavaju građani Crne Gore i doseljenici koji godinama žive u državi, osnovana sa ciljem da se “očisti jednom zauvijek”.

“OčistiME je “kišobran” koji inicira, dijeli, povezuje, informiše i podržava sve istomišljenike i slične inicijative”, kaže se u saopštenju, prenosi Mina.

“Poziv na akciju od grupe OcistiME je upućen i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, u peticiji za zabranu plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu do kraja 2019. godine”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je istočnoafrička država Tanzanija posljednja država u nizu, koja se obavezala na postupno ukidanje jednokratne upotrebe biorazgradive plastike, koja je od Ujedinjenih nacija identifikovana kao jedan od najvećih ekoloških izazova na svijetu.

Ističe se da je drugi zahtjev Ministarstvu – uvođenje šeme za povrat depozita (plastičnih boca), koja se pokazala kao najuspješniji pristup u mnogim zemljama.

“Takav program može imati velik uticaj na smanjenje otpada u Crnoj Gori. Dobro sprovedena i dobro upravljana šema deponovanja ne košta više od 0,01 euro po boci, koju finansiraju sami proizvođači”, kaže se u saopštenju.

Precizira se da povod akcije nije samo poglavlje 27 – EU integracija, već nužnost bolje brige o “divljoj ljepoti” koja je od krucijalnog značaja za konkurentnost u turizmu i sticanje kredibiliteta kvalitetne destinacije.

“Čak 87 odsto svjetskih putnika želi putovati na održiv način,dok su posjetioci Crne Gore šokirani stvarnošću koju vide – plastične kese na drveću i plastične boce na pješačkim stazama, putevima i u vodama!”, kaže se u saopštenju.

Objavio/la na 15:08. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-