Rusija potpuno prekinula civilnu i vojnu saradnju sa NATO

Rusija i NATO su u potpunosti prekinuli i civilnu i vojnu saradnju, rekao je u intervjuu za Sputnjik zamjenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško.

“NATO je sam odbio konstruktivni razgovor sa Rusijom. On ne postoji. Zasad nema signala da NATO vidi izlaz iz ovog ćorsokaka”, naglasio je on. Prema Gruškovim riječima, Alijansa je otišla isuviše daleko u eskalaciji sukoba sa Rusijom.

“Paradoksalno, ali danas odnos između Rusije i NATO-a najviše podsjeća na vrijeme u kom je i osnovan NATO – uoči Hladnog rata. Ponovo je pala prašina sa ‘Armelove doktrine’: dijalog i obuzdavanje. Samo u toj formuli ima mnogo obuzdavanja i malo dijaloga”, dodao je ruski diplomata.

On je naglasio da ukupni vojni rashodi zemalja NATO-a za prošlu godinu prevazilaze bilion dolara, što je 22 puta više od ruskih troškova za odbranu. Pritom, Gruško je naglasio da Moskva nema namjeru da učestvuje u trci za povećanje vojnog budžeta sa NATO-om.

Sputnjik podsjeća, “Armelova doktrina” je sačinjena 1967. godine i predviđala je jaku odbranu i dobre diplomatske odnose sa državama Varšavskog pakta. Pomogla je da se otvori put za smanjenje napetosti između Istoka i Zapada početkom 1970-ih godina.

Objavio/la na 21:42. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-