Mitovi o mineralnoj vodi

Mineralna voda je namirnica koja izaziva oprečna mišljenja. Jedni je smatraju ljekovitom, dok drugi tvrde da voda s mehurićima nije ni približno zdrava poput obične vode. Istraživanja su razbila četiri velika mita o mineralnoj vodi, prenosi portal Bašta Balkana.

  1. MIT: Mineralna voda ne hidrira kao obična voda

Smatralo se da ugljen-dioksid u mineralnoj vodi sprečava da tijelo apsorbuje vlagu iz mineralne vode, ali istraživanje je pokazalo da to nije istina. Štsviše, jedna studija zaključila je da je mineralna voda jednako dobro okrijepila vježbače poslije intenzivnog treninga kao i obična voda.

  1. MIT: Mineralna voda loša je za zube i kosti

Ugljena kiselina, koja nastaje kada se spoje voda i ugljen-dioksid, može naštetiti zubnoj gleđi, što je apsolutno tačno. Međutim, da bi se ovo dogodilo, morali biste svaki dan popiti enormno puno mineralne vode (negdje oko 6 litara). Osim toga, u studiji koja je proučavala povezanost gaziranih napitaka i smanjenje gustine kostiju kod žena, sve vrste mineralne vode dobile su zeleno svijetlo.

  1. MIT: Mineralna voda nije toliko dobar pomagač kod mršavljenja kao obična voda

Mineralna voda može izazvati privremenu nadutost i to može pozitivno da djeluje na vašu figuru dugoročno. Istraživanja su pokazala da mineralna voda čak učinkovitije stvara osjećaj sitosti od obične vode, pogotovo ako je pijete na prazan želudac, što znači da je odličan pomagač kod mršavljenja. Samo izbjegavajte verzije mineralne vode s vještačkim zaslađivačima koje zapravo samo mogu da povećaju želju za slatkim.

  1. MIT: Mineralna voda uzrokuje žgaravicu

Mineralna voda neće izazvati žgaravicu, ali može pospješiti već postojeću žgaravicu, zbog čega je u tom slučaju bolje izbjegavati je, odnosno piti samo običnu vodu, pogotovo uz jelo. Mineralna voda nije dobra za gorušicu, jer mjehurići iz mineralne vode opuštaju donji otvor jednjaka, zbog čega je želudačnoj kiselini lakše da se vrati u jednjak, što zatim uzrokuje gorušicu.

Objavio/la na 07:51. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-