Nauka radi na očuvanju mladosti kože

Novo istraživanje pokazuje da bjelančevina nazvana COL17A1 obavlja veliki posao kad se radi o očuvanju mladolike strukture kože. Bjelančevina djeluje tako da podstiče ćelijsko nadmetanje, ključni proces kojim se održava mladost tkiva. Tim procesom se ‘izguraju’ slabije ćelije, a podstiče razmnožavanje snažnijih.

Starenjem počinje proces nestajanja COL17A1 iz kože, a to podstiču i poznati neprijatelji mladolike kože poput ultraljubičastog zračenja i drugih faktora stresa. I kad se to dogodi, slabije ćelije se množe što rezultira tanjom kožom koja je sklonija oštećenju i slabije zacjeljuje, prenose on line mediji.

U istraživanju o kome je ovdje riječ, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature, korišćeni su mišji repovi koji imaju mnoge karakteristike ljudske kože.

Nakon što je potvrđena važnost COL17A1, istraživači su odlučili da provjere može li se stimulisati protein jednom kad je osiromašen, tražeći, zapravo, materije koje bi mogle preokrenuti proces starenja kože. Izolovali su dvije supstance, Y27632 i apocinin, i testirali ih na kožnim ćelijama s pozitivnim rezultatima.

Buduća istraživanja potrebna su kako bi se utvrdilli mehanizmi ćelijskog nadmetanja u drugim tkivima i za identifikovanje materija koje mogu da preokrenu starenje u drugim organima.

Objavio/la na 09:35. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-