Pijanstvo bez mamurluka

by | apr 1, 2019 | Svaštara | 0 comments

Neurofarmapsiholog Dejvid Nat, bivši britanski vladin savjetnik za droge koji je smijenjen kad je izjavio da je jahanje opasnije od ekstazija, je najavio da bi se uskoro mogao pojaviti alkohol koji ne izaziva mamurluk.

Sintetički alkohol (ili alcosynth) kojeg Nat razvija zove se alcarelle. Ideja je da ima sve opuštajuće i društveno podsticajne efekte alkohola, samo bez simptoma mamurluka ili ikakvih zdravstvenih problema, prenosi geek.hr.

Priča o alcarelleu počela je 1983. godine kad je Nat bio prvi koji je dokazao da alkohol utiče na mozak stimulirajući GABA receptore. Tako usporava otpuštanje neurona. Primjenom hemikalije koja blokira GABA receptore kod opijenih štakora, uspio je da otrijezni te životinje. Nažalost, tada je ta tehnologija bila tek u začetku i uzrokovala je napade.

Danas Nat zna da postoji 15 podvrsta GABA receptora u različitim djelovima mozga. Alcosynthi se mogu razviti da se vežu za specifične receptore, proizvodeći tako različite efekte. Jedan tip može biti parti piće, a drugi prikladniji za poslovni ručak.

Natgov tim je razvio petogodišnji plan u kojem se nadaju da će se usvojiti propisi koji će alcarelle klasifikovati kao dodatak prehrani.

0 Comments

Submit a Comment