Studentska inicijativa: SPUCG služi kao ‘amortizer’ studentskog nezadovoljstva

Studentska inicijativa Crne Gore obavještava javnost da SPUCG (Studentski parlament UCG) krši sopstveni Statut jer ne objavljuje finansijski izvještaj SPUCG-a koji su dužni po članu 66. Statuta da rade četvoromjesečno i da usvajaju jednom godišnje. Na naše optužbe odgovorili su da je izvještaj SPUCG dio konsolidovanog izvještaja UCG . Međutim, u izvještajima UCG ne postoji stavka koja se konkretno odnosi na SPUCG, studenstke organizacije i studentska vijeća, već samo postoji stavka 2.3 “Transferi institucijama, pojedincima i nevladinom sektoru“, koja je za 2018. godinu iznosila 1.334.813,00 eura, za 2017. godinu 1.443.847,00 eura, za 2016. godinu 1.536.533,38 eura i za 2015. godinu 1.445.666.93 eura, što ukupno za poslednje 4 godine iznosi: 5.770.860,31 eura.

Kako ni SPUCG ni UCG ne odgovaraju na pitanja i zahtjeve našeg člana, javno ih pozivamo da odgovore na pitanje koliko na godišnjem nivou dobijaju SPUCG, vijeća fakultetskih jedinica i studentske organizacije posebno. Takodje, ponavljamo naš zahtjev za raspuštanje i reformu SPUCG koji se mora sastojati iz transparentno izabranih povjerenika, kako bi kao organizacija radili transparentno i u interesu studenata, jer to je osnovna funkcija SPUCG-a. Mnogi studenti nisu zadovoljni radom SPUCG-a, a očigledno dobijaju veliku svotu novca od koje studentska zajednica nije imala boljitka.

Sve ovo nas dovodi do zaključka da SPUCG služi kao “amortizer“ studentskog nezadovoljstva, a da za uzvrat njegovi članovi dobijaju na raspolaganju velika novčana sredstva koja netransparentno troše.

Takođe, pozivamo sve članove SPUCG koji ne učestvuju u očiglednim malverzacijama, koje vidimo u ovoj aferi, da se odupru pritisku i podnesu ostavke, jer u suprotnom postaju saučesnici.

Čekajući odgovor SPUCG-a i UCG-a, pozivamo nezadovoljne studente da se zajedno sa nama okupe u subotu 29.03.2019 u 17h kod Trga Svetog Petra Cetinjskog, odakle ćemo se, posle kratkog performansa, uputiti ka Tgru Nezavisnosti i pridružiti se građanskom protestu.

Objavio/la na 20:00. Objavljeno u Analize&Mišljenja. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-