Svaki četvrti Evropljanin prije bi dao robotu da upravlja zemljom, nego političaru

Centar za upravljanje promjenama madridskog IE Univerziteta sproveo je anketu među 2.576 stanovnika Evropske unije o njihovim stavovima u vezi sa tehnologijom.

Na primjer, 70 odsto ispitanika odgovorilo je da bi tehnologija, ako se ne stavi pod dovoljno kvalitetan nadzor, mogla društvu da donese više lošeg nego dobrog.

Šezdeset sedam odsto Evropljana kaže da je regulacija novih tehnologija, kao što je vještačka inteligencija, uz klimatske promjene, najveći izazov sa kojim se EU ovog trenutka suočava.

Oko 56 odsto ljudi je izjavilo da su zabrinuti za budućnost u kojoj bi roboti mogli da im uzmu posao, dok njih 68 odsto brine činjenica da će onlajn druženje zamijeniti direktne kontakte između ljudi.

Prilično zanimljive odgovore ispitanici su dali i na pitanje da li bi bili spremni da političke odluke u upravljanju državama daju u ruke vještačkoj inteligenciji, radije nego političarima.

Najviše pozitivnih odgovora na ovo pitanje dali su stanovnici Holandije (43 odsto), a od zemalja u kojima je anketa sprovedena najmanje bi vještačkoj inteligenciji upravljanje bili spremni da prepuste Portugalci (19 odsto).

U prosjeku, svaki četvrti Evropljanin bi podržao ideju da njihovom zemljom, umjesto političara, upravlja neki sistem vještačke inteligencije, prenose nezavisn.com.

Objavio/la na 09:21. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-