Dvije decenije od NATO napada na SRJ

U organizaciji pokreta ‘Sloboda narodu’, u Podgorici će danas biti održana protestna šetnja povodom dvije decenije od početka napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Šetnja će početi u 17 časova ispred spomenika Sv. Petra Cetinjskog.

Širom Crne Gore biće obilježeno 20 godina bombardovanja raznim manifestacijama i molebnima u organizaciji Srpske pravoslavne crkve.

NATO napad na nekadašnju SRJ izvršen je bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, što je bio presedan. Generalu Vesliju Klarku, tadašnjem komandantu savezničkih snaga, naredbu je izdao sekretar NATO, španski političar Havijer Solana.

Zvanično opravdanje za početak napada bilo je da se zaustavi humanitarna katastrova na Kosovu, kada su hiljade građana i građanki albanske nacionalnosti bilo prinuđeno da napušta svoje domove zbog sukoba Vojske i policije SRJ sa separatističkom Oslobodilačkom vojskom Kosova.

Kampanja je trajala 78 dana, tokom koje je bilo 30000 naleta NATO aviacije, pri čemu je ispaljeno 50.000 razornih projektila.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Dan ranije, predstavnici VJ i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih snaga, koje se tamo nalaze i sada.

Od NATO bombi je 2 500 civila izgubilo život, a ranjeno je 12.500 ljudi. Materijalna razaranja su bila ogromna u Srbiji, a posljedice zagađanja od municije i dalje traju.

U Crnoj Gori je poginulo 10 ljudi, od kojih troje djece u Murinu, kada je NATO aviacija gađala most u centru naselja na sjeveru Crne Gore.

“To nije bio rat. Mi neprijatelja nismo mogli ni da vidimo. Jedna strana je ubijala, a druga bila ubijana i rušena”, napisao je u knjizi ‘Meta’ Vuk Drašković, lider SPO.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbjeglih Albanaca.

Kosovo je, u međuvremenu, postala međunarodno priznata država, čiji odnosi sa Srbijom još nijesu regulisani. Crna Gora je priznala Kosovo i sa njim uspostavila diplomatske odnose.

Objavio/la na 08:52. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-