Salman Ruždi: Ne želim više da se krijem

Nakon trideset godina života provedenih u sjenci smrtne kazne koju mu je izrekao ajatolah Homeini, pisac Salman Ruždi kaže da više ne želi da živi skrivajući se.

Piščev život zauvijek se promijenio 14. februara 1989. kada je iranski duhovni vođa naredio Ruždijevu smrt nakon što je njegov roman “Satanski stihovi” proglašen svetogrđem. Teheran je fetvu obnavljao godinu za godinom.

Ruždi, za koga neki kažu da je najveći indijski pisac nakon Tagore, proveo je 13 godina živeći pod lažnim imenom i sa stalnom policijskom zaštitom.

“Tada mi je bila 41 godina, sada mi je 71. Sada su stvari u redu. Živimo u svijetu u kojem se stvari mijenjaju jako brzo. A moj ‘predmet’ je dosta star. Danas ima mnogo drugih stvari kojih se treba bojati i drugih ljudi koje žele ubiti”, rekao je u razgovoru za AFP, prenosi portal 021.rs.

Ruždi je prestao da koristi lažno ime nekoliko mjeseci nakon 11. septembra 2001, tri godine nakon što je tadašnji iranski predsjednik Muhamed Hatami izjavio da fatva više ne vrijedi. Homeinijev naslednik, Ali Hamnei, nikada je nije zvanično povukao.

To je razlog što je policija bila ispred vrata kancelarije njegovog francuskog izdavača dok je razgovarao s novinarima AFP-a. Kaže da u Njujorku, gdje živi dvije decenije, vodi normalan život i da se vozi metroom.

“Satanski stihovi” bili su peta Ruždijeva knjiga, a u međuvremenu ih je napisao još trinaest.

Crne godine nasilnih protesta, kovanja planova da ga ubiju, ubistvo jednog od prevodilaca romana i ranjavanje još dvoje, sada se, kaže Ruždi, čine kao davna prošlost.

Objavio/la na 12:25. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-