Održan šesti protest ‘97.000 – Odupri se’

Protesti su osnova za promjenu društva, koja treba da krene sa ulica i trgova svih gradova, poručili su organizatori protesta “97 hiljada – Odupri se”, i dodali da su opoziciono jedinstvo i uska saradnja neophodni u tom procesu.

Više hiljada građana je, nakon što se okupilo na Trgu nezavisnosti, krenulo u protestnu šetnju Ulicom Slobode, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, Moskovskom ulicom, Bulevarom Revolucije, Ulicom Ivana Vujoševića, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, Ulicom Slobode, nazad do Trga nezavisnosti.

Sa jednog balkona u zgradi ‘Vektra’ muškarac i žena su mahali protestantima.

Organizatori su, prije polaska, kazali da je ispred bine svih 39 poslanika a, kako su naveli, za narednu subotu se nadaju da će imati dokument i poslanike na bini, prenosi Mina.

Redari su večeras udaljili sa protesta dva muškarca, od kojih je jedan imao majicu sa srpskom zastavom, a koji su dizali tri prsta, prenosi RTCG.

Organizatori protesta ranije su apelovali na sve da im se pridruže bez ikakvih stranačkih, nacionalnih i ostalih obilježja.

“Naši prazni frižideri i džepovi su naša politika“, poručila je sa protesta Maja Jovović, predstavnica korisnica naknada za majke za troje ili više djece, koje su ukinute odlukom Ustavnog suda.

Jovović je rekla da predsjednik države Milo Đukanović očigledno ne umije da čita jer demonstranti ne ugrožavaju državu već je “spašavaju od njega“. “Običnom građaninu su nezaposlenost, penzije i plate i računi za struju razlog za bunt!“, rekla je Jovović.

Ona se osvrnula i na ukidanje naknada za majke sa troje ili više djece.

“U mnoštvu laži i prevara, dogodi se i prevara vijeka nad 22.000 majki. Prije dvije godine, majke su 11 dana štrajkovale glađu zbog nepravde i kršenja Ustava Crne Gore. Još smo na ulici i bićemo sve dok se zakoni u Crnoj Gori ne budu poštovali! Bićemo na ulici dok svi odgovorni ne podnesu ostavke!“, poručila je Jovović, dodajući da je bilo dosta “fukarluka i lopovluka“.

Okupljenima se obratio i Nikola Grdinić, menadžer malih i srednjih preduzeća i slobodan građanin.

“Odavno vjerujem da su protesti osnova preporoda ove zemlje, i da odavde, sa ulice, sve treba da krene. I ne samo ove ulice, već iz svih naših gradova, sjevera, juga, istoka i zapada. Protest je odraz kulture jednog naroda. Protest je postao način života u Crnoj Gori. Ovo je prvi korak ka rušenju ovog režima, ali i najava kontrole svake buduće vlasti“, kazao je Grdinić.

Grdinić je upitao demonstrante, kako ocjenjuju rad “predsjednika Ramada Skupštine“, “samoinstaliranog premijer i njegove strahovlade“ i “samoproglašenog predsjednika“. Pitanja su pratila glasni zvižduci okupljenih.

„To nisu naše institucije. Mi smo zakonodavna, izvršna i sudska vlast. Mi smo država! Mi smo Crna Gora!“, poručio je Grdinić, naglasivši da je “najveći čin patriotizma biti ovdje“.

U ime Studentske inicijative Crne Gore, okupljenima se obratila Minja Novaković, studentkinja Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Govor je počela mini performansom, noseći stolicu, jer je, “odrasla u društvu u kojem nas uče da sjedimo, ćutimo i trpimo.“

“Večeras ja odbijam da sjedim! Pred vama stojim ovdje u ime svih studenata i mladih ljudi Crne Gore. Mi ne želimo da straše nas i naše roditelje. Kad im na poslu kažu: ‘Pazi što onaj tvoj mali ili mala radi na protestima’, ja odgovorim: ‘E baš pazim!’. Pazim da ne dozvolim da mi prijete. Pazim da mi niko ne uliva strah. Ja pazim svoje pravo na slobodu. Pazim svoje pravo na dostojanstvenu egzistenciju“, rekla je ona.

U ime studenata kazala je da želi obrazovni sistem koji će od nje napraviti stručnjaka.

“Želim da budućnost stvaram u ovoj zemlji. Ne želim da patim od kolektivne depresije koju nam je nametnulo ovo društvo. Dosta je! Mi smo odgovorni! Mi smo neustrašivi! Neka svi čuju: Studenti su tu!“, poručila je Minja i pozvala kolege da im se u nedjelju u velikom broju pridruže ispred Skupštine Crne Gore.

Glumac Slaviša Grubiša je pročitao “Proglas slobodnih građana“ u kome su navedeni zahtjevi za ostavkama koji su iznijeti na prethodnim skupovima.

Na prethodnim protestima zatražene su ostavke vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, direktora Agencije za sprječavanje korupcije Sretena Radonjića, predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, članova Savjeta i generalnog direktora RTCG Božidara Šundića.

Skup je u ime organizatora zaključio Denis Mekić.

“Svi vi koje direktor zove da bi provjerio jeste li glasali, svi vi kojima je rečeno da vam je posao ugrožen, da vam je budućnost djeteta u ovoj zemlji ugrožena, svi vi kojima prijete ucjenama i zastrašivanjem -vašu platu ne daje vam ni premijer ni predsjednik već mi, građani. Građani će vas i dalje plaćati, sve dok budete radili za njih. Za svoju državu“.

Sljedeći protest zakazan je za subotu, 30. mart.

Izvor: PR tim protesta, MINA, PCNEN)

Objavio/la na 20:08. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-