FP: Medijska situacija u Srbiji i CG zabrinjava EU

Položaj medija u Srbiji i Crnoj Gori, zemljama kandidatima za članstvo u EU, zabrinjava Evropu zbog izvještaja o napadima, prijetnjama i pritiscima na novinare i ekonomskoj i političkoj kontroli, piše danas agencija Frans pres u osvrtu na medijsku situaciju iz Beograda i Podgorice.

Agencija ukazuje da su 15. marta protivnici sprskog presjednika Aleksandra Vučića silom upali u nacionalnu televiziju RTS koju optužuju da je potčinjena vlastima, dok su u Crnoj Gori demonstranti bacali toalet papir na njihovu javnu televiziju RTCG.

Sloboda medija jedan je od glavnih zahtjeva na neđeljnim protestima protiv vlasti u te dvije balkanske zemlje koje se nadaju da se pridruže EU 2025. godine, navodi francuska agencija.

Frans pres ukazuje da je sloboda medija centralno pitanje za Brisel, i da napadi na medije ostaju zabrinjavajući, prenosi Beta.

Podsjeća se na slučaj istraživačkog novinara Milana Jovanovića u Srbiji koji je u decembru morao da pobjegne iz svoje kuće u plamenu, koja je namjerno zapaljena. Nekoliko osumnjičenih brzo je oslobođeno, a neki su ispregovarali da dobiju kaznu, navodi agencija.

U Crnoj Gori policiji je trebalo nekoliko mjeseci da objavi hapšenje devet muškaraca osumnjičenih za umiješanost u napad na novinarku Oliveru Lakić koja je metkom povrijeđena ispred svoje kuće u Podgorici u maju.

Ta hapšenja, ukazuje Frans pres objavljena su neposredno pred dolazak evropskog komesar za proširenje Johanesa Hana, a posle napada na novinarku Brisel je objavio da će proces pridruživanja Crne Gore biti blokiran ukoliko nema napretka o pitanju zaštite medija.

Frans pres ukazuje da je u poslednjem izvještaju Evropski parlament snažno podstakao Beograd da „popravi situaciju o slobodi izražavanja“ u medijima.

Agencija navodi riječi člana nevladine organizacije Beogradski centar za ljudska prava Ivana Protića da „medijska situacija u Srbiji nije nikad bila gora od 1998“, za vrijeme Slobodana Miloševića, godine kada je, podsjeća on, sadašnji predsjednik Aleksandar Vučić postao ministar informisanja i tu funkciju obavljao dvije godine.

U Crnoj Gori Milo Đukanović vodi zemlju takoreći bez prekida od 1991. godine, navodi Frans pres.

Prije nego što su dobili ambiciju da uvedu svoje zemlje u EU, njih dvojica dijele to što su bili Miloševićevi politički saveznici, navodi Frans pres.

Frans pres navodi da ta „prozapadna promjena potiče iz 1990-ih za Crnogorca, a deceniju kasnije za bivšeg ultranacionalističkog jastreba koji je brzo postao političar desnog centra pro-EU tokom 2000-ih“.

U Beogradu Aleksandar Vučić odbacuje bilo kakvo autoritarno ponašanje, a u nedavnom intervjuu za EU Observer on je rekao da je laka meta za one koji žele da napadaju Srbiju zbog položaja medija, prije svega zbog njegovog kratkog boravka u Miloševićevoj vladi prije 20 godina.

Pominju se podaci Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) da je 2018. bilo 102 slučaja pritisaka, napada ili prijetnji novinarima, što je povećanje od 15 odsto, kao i da je Srbija 2018. bila na 76. mjestu od 180 zemalja na indeksu slobode medija Reportera bez granica, što je pad za deset mjesta.

Beogradski centar za ljudska prava u godišnjem izvještaju ukazuje na političke vođe navodeći da su verbalni napadi na novinare sve češći u javnom govoru vladajućih političara u kojima su novinari sve više optuživani za izdaju ili da su strani plaćenici.

Milo Đukanović, navodi Frans pres redovno brani slobodu medija, ali rado napada novinare.

U Crnoj Gori vlada je formirala ad hok tijelo da prati političke istrage, dok ubistvo glavnog urednika opozicionog lista Dan Duška Jovanovića iz 2004, ostaje nerasvijetljeno kao i 80 napada na novinare.

Objavio/la na 11:05. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-