Makedonski jezik podiže tenzije između Atine i Skoplja

Nakon jučerašnje izjave premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva da je Grčka priznala makedonski jezik u Prespanskom sporazumu, ponovo su se pojavila reagovanja u Grčkoj, prenosi grčki list Katimerini.

Upitan da li se u sjevernim djelovima Grčke koristi makedonski jezik, Zaev je, u intervjuu za MIA, kazao da se makedonski jezik govori i u dijaspori Sjeverne Makedonije, te da Grčka treba da komentariše da li je to slučaj i na njenoj teritoriji.

Kako je on istakao, Prespanski sporazum pojašnjava da makedonski jezik pripada slovenskoj grupi jezika i da nema nikakve veze sa grčkim nasleđem.

Protivnici sporazuma u Grčkoj smatraju da bi klauzula o jeziku u Prespanskom sporazumu između Atine i Skoplje mogla ohrabriti potraživanja manjina u budućnosti, prenosi Tanjug.

Prošle subote, istaknuti grčki lingvista i bivši ministar obrazovanja Grčke Jorgos Babiniotis opisao je priznanje makedonskog jezika kao veliku grešku.

Objavio/la na 10:47. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-