Hag: Karadžiću doživotna robija

R.Karadzic u sudnici, arhivski snimak

Žalbeno vijeće Hagškog tribunala je danas izreklo kaznu doživotnog zatvora bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. bio osuđen na 40 godina zatvora.

Žalbeno vijeće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od 40 godina neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih djela, kao i da je kazna pretresnog vijeća nerazumna i nepravična. Pretresno vijeće je pogriješilo kada je izreklo kaznu od 40 godina, prenosi RTS.

Žalbeno vijeće zaključuje da Tužilaštvo nije dokazalo grešku pretresnog vijeća kada je presudilo da nije bilo genocidne namjere Karadžića za zločine u sedam opština BiH.

Odbrana Radovana Karadžića nije uspjela da dokaže da nije kriv za masakr u Sarajevu, na Markalama, kao ni za “terorisanje stanovnika Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem tokom višegodišnje opsade glavnog grada BiH”, rekao je predsjednik Žalbenog veća Van Josen.

“Odbrana nije uspjela da dokaže da je vijeće donijelo pogrešne zaključke u presudi u kojoj je osuđen za zločine u 20 bosanskih mjesta”, rekao je predsjednik Žalbenog vijeća.

Suđenje Karadžiću počelo je 26. oktobra 2009. i trajalo je 499 dana. Pretresno vijeće saslušalo je 586 svjedoka.

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine i 30. jula je prebačen u Haški tribunal.

Ispred Haškog tribunala došlo je do incidenta uoči izricanja drugostepene presude kada su na zaštitnoj ogradi porodice stradalih i predstavnici bošnjačkih udruženja postavili transparent na kojem se Karadžić poredi sa Hitlerom.

“Radovan Karadžić – genocid, Adolf Hitler – holokaust”, piše na transparentu postavljenom na zaštitnoj ogradi ispred zgrade tribunala, pa je intervenisala policija zatraživši njegovo uklanjanje.

RTRS iz Haga javlja da su predstavnice Udruženja Majke Srebrenice odbile da to učine.

Objavio/la na 15:33. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-