Nova presuda suda u Strazburu: Bigović protiv Crne Gore

Evropski sud za ljudska prava je objavio presudu u predmetu Bigović protiv Crne Gore i utvrdio da je država Ljubu Bigoviću prekršila prava na zabranu torture, zbog uslova u kojima je boravio u pritvoru, i na slobodu ličnosti, zbog nedostatka opravdanja za pritvor u kome je proveo pet godina i pet mjeseci, saopštila je danas Akcija za ljudska prava (HRA).

“Podnosilac predstavke je crnogorski državljanin na izdržavanju 30-godišnje zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu visokog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića 30. avgusta 2005. godine. Uhapšen je u februaru 2006. godine i određen mu je pritvor zbog opasnosti od bjekstva, koji je preko četiri godine produžavan samo po tom osnovu. Viši sud u Podgorici ga je konačno osudio 2012. godine, posle dvije ukinute prvostepene presude, a tu odluku je u žalbenom postupku tek iz drugog puta uspješno potvrdio Apelacioni sud u februaru 2015, i konačno Vrhovni sud u oktobru 2015. godine“, kaže se u saopštenju HRA.

HRA navodi da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio “da su uslovi pod kojima je Bigović boravio u istražnom zatvoru od februara 2006. do avgusta 2009. godine – prenatrpanost sobe i neuslovan toalet – prekršili čl. 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima (zabrana mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja).

Objavio/la na 13:48. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-