Bajina Bašta deklaracijom zaštitila ćirilicu

Odbornici Skupštine Bajine Bašte su jednoglasno usvojili Deklaraciju o zaštiti i negovanju ćirilice u ovoj opštini.

Prema obrazloženju tog akta, upotpunjenog mjerama koje treba da popularizuju korišćenje ćirilice, na području opštine planiraće se određeni dani posvećeni srpskom jeziku i ćiriličnom pismu te pružiti olakšice subjektima koji u javnoj komunikaciji koriste ćirilicu, piše Politika.

Deklaracijom, usklađenom sa stavovima Ministarstva kulture, SO Bajina Bašta je obavezala “sve institucije, javna preduzeća i ustanove da u svom radu potenciraju ćirilicu”. Za sprovođenje se formira radno tijelo koje predlaže konkretne mjere i jednom godišnje podnosi izvještaj o ostvarenom.

Autor teksta deklaracije je odbornik Siniša Spasojević, koji je s odbornikom Zoranom Rakovićem predlagač ovog akta. Spasojević obrazlaže da je ćirilica nit koja povezuje srpsku pismenost od njenih početaka do danas, svjedok kontinuiteta i identiteta srpskog jezika i kulture, prepoznatljiv znak, pokazatelj koliko je srpsko nasleđe bogato i utemeljeno.

Opštinska skupština, s potpisom njene predsjednice Vesne Đurić, ovom deklaracijom je, uz ostalo, obavezala bajinobaštansku biblioteku “Miloš Trebinjac” da u najvećem procentu nabavlja knjige koje su na ćirilici.

Svi računi koje izdaju opštinska javna preduzeća i ustanove moraju biti pisani ćirilicom, kod nabavke proizvoda za potrebe opštine gdje god je to moguće zahtijevaće se isključivo proizvodi na ćirilici (na primjer knjige koje se poklanjaju povodom Dana opštine).

Svi korisnici javnih sredstava koja dobijaju na opštinskim konkursima obavezuju se da u svojim aktivnostima za koje su dobili novac koriste ćirilično pismo.

Ustanova “Kultura” se zadužuje da osmisli i realizuje manifestaciju posvećenu srpskom jeziku i očuvanju ćirilice, a stručne službe opštine Bajina Bašta da pronađu zakonske mogućnosti za pružanje olakšica privrednim subjektima s ovog područja koji u svom poslovanju redovno koriste ćirilično pismo.

Objavio/la na 13:18. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-