NASA detektovala veliku eksploziju meteora

ilustracija

Velika vatrena lopta eksplodirala je u Zemljinoj atmosferi u decembru, navodi NASA.

U pitanju je druga po veličini eksplozija u poslednjih 30 godina, a najveća otkako je vatrena lopta uočena iznad Čeljabinska u Rusiji prije šest godina.

Svemirski projektil je eksplodirao deset puta većom jačinom od atomske bombe koja je pogodila Hirošimu.

Lindli Džonson, oficir za planetarnu zaštitu, izjavio je za BBC da se ovakve vatrene lopte očekuju dva ili tri puta na svakih sto godina.

Asteroid je 18. decembra, oko podneva po lokalnom vremenu, proletio kroz atmosferu brzinom od 32 kilometara u sekundi, pri padu pod uglom od sedam stepeni.

Prečnika nekoliko metara, meteor je eksplodirao 25.6 kilometara iznad Zemljine površine, oslobađajući energiju od 173 kilotona.

„To je činilo 40 odsto energije oslobođene u Čeljabinsku, ali sve se dogodilo iznad Beringovog mora, pa nije imalo isti efekat ni pokrivenost u vijestima”, rekla je Keli Fest, menadžerka programa za posmatranje objekata u blizini Zemlje.

Doktor Džonson je izjavio da je vatrena lopta prošla nedaleko od rute komercijalnih letova između Sjeverne Amerike i Azije.

Onog trenutka kada je objekat otkriven, NASA ima zadatak da izračuna gdje bi potencijalni udarac mogao da se dogodi, na osnovu preciznog proučavanja orbite.

Ali poslednja eksplozija iznad Beringovog mora je dokaz da meteori mogu da se obruše bez upozorenja, što govori o neophodnosti poboljšanog nadzora.

Nova tehnologija se neće oslanjati samo na teleskope sa tla, već i na opservatorije koje se nalaze u svemiru.

Cilj misije je da se lansira teleskop NeoKam, koji bi mogao da otkriva i kategoriše potencijalno opasne asteroide prečnika većih od 140 metara, prenosi BBC News na srpskom.

Objavio/la na 11:48. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-