CG: PU blokirala 51,6 miliona na računima dužnika

by | mar 18, 2019 | Novosti | 0 comments

Poreska uprava (PU) je tokom prošle godine blokirala oko 51,6 miliona eura na računima dužnika u postupku prinudne naplate poreskih dugovanja.

Dan piše da je taj iznos manji u odnosu na 2017. godinu kad je bilo blokirano oko 53,8 miliona eura, pokazuju podaci iz godišnjeg izvještaja o radu Poreske uprave za prošlu godinu.

“Za 187 ukinutih rješenja o reprogramu poreskog potraživanja za preduzeća i građane obavljena je provjera da li navedeni obveznici posjeduju nepokretnu imovinu, sa ciljem preduzimanja kompletnih mjera naplate. Za preduzeća je obavljena provjera, kako postojanja imovine same kompanije, tako i imovine vlasnika te firme. Ovom aktivnošću donesena su 54 zaključka o prinudnoj naplati putem hipoteke na ukupan iznos 1,57 miliona eura”, piše u izvještaju PU.

Iz PU su naveli i da su u kol centru na besplatan broj 19707 i putem aplikacije Budi odgovoran, građani mogli da vrše prijave nepravilnosti u radu poreskih obveznika.

“Takvih prijava u izvještajnom periodu je bilo 921, od čega putem kol centra 137 prijava, a putem aplikacije Budi odgovoran 784 prijave. Ovi pozivi su se odnosili na prijavljivanje nepravilnosti u radu poreskih obveznika, odnosno neizdavanje fiskalnih računa, rad bez odobrenja i neprijavljivanje radnika, dok eventualnih prijava djela sa elementima koruptivnih radnji nije bilo u ovom period”, navodi se u izvještaju.

U izvještajnom periodu izrečena su 73 prekršajna naloga, u ukupnom iznosu od 172,25 hiljada eura, pet prekršajnih prijava i 11 zabrana obavljanja djelatnosti.

Privrednom sudu je od 1. januara do 31. decembra prošle godine podneseno 190 prijava potraživanja na ukupan iznos 11,66 miliona eura.

PU je tokom prošle godine evidentirala da je ukupna bruto naplata poreza, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i drugih budžetskih prihoda za taj period iznosila 1,09 milijardi eura.

0 Comments

Submit a Comment