Naučnici protiv rađanja ‘dizajniranih beba’

Vodeći stručnjaci i etičari su zatražili moratorijum na genetski inženjering ljudskim polnim ćelijama ili embrionima zarad rođenja genetski izmijenjenih beba, nakon što je kineski ljekar prošle godine obznanio rođenje genetski modifikovanih bliznakinja.

Kineski stručnjak He Điankui je rekao da su njegove bliznakinje genetski modifikovane da budu otporne na virus HIV i da nije riječ o tzv. dizajniranim bebama sa određenom bojom očiju ili koeficijentom inteligencije, ali je njegova objava izazvala osude u svijetu.

Naučnici i etičari žele moratorijum na manipulisanje ljudskim jajnim ćelijama, spermom ili embrionima jer bi to “moglo imati trajne i moguće štetne psoledine na vrste”.

Globalni moratorijum bio bi na snazi sve dok zemlje ne izrade međunarodna načela koja će odrediti na koji način će se koristiti tehnologija, napisali su u članku objavljenom u časopisu “Nature”. Ne bi, međutim, obuhvatio genetski inženjering na istraživanja koja ne bi vodila rođenju djece, prenosi Hina.

Okvirni plan koji zahtijevaju zaustavio bi pustolovne pokušaje za “reinženjeringom ljudske vrste”, pišu stručnjaci u časopisu.

Direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH) Frensis Kolins napisao je, u pismu časopisu, da se “NIH čvrsto zauzima” za zabranu i praksu koja bi trebalo odmah da stupi na snagu sve dok se zemlje ne obavežu na poštovanje međunarodnih načela koja će odrediti “hoće li i pod kojim uslovima takva istraživanja biti nastavljena”.

“Nema sumnje da tehnologije izmjene genoma imaju ogroman potencijal”, kaže Kolins i dodaje da ima previše naučnih i etičkih pitanja koja traže odgovore.

Neki naučnici smatraju poziv za zabranu nepotrebnim jer neće spriječiti tajni rad stručnjaka kakav je He Điankui, koji nije poštovao naučne kodekse.

Helen O’Nil, direktorka programa za Reproduktivne nauke i zdravlje žena na londonskom univerzitetu, smatra da predlog zanemaruje činjenicu da zabrana već postoji.

“Zakonske i etičke mjere postoje u Kini i to što je He “činio nije zato što mu je to dopustio zakon, jer on je zakon kršio”, rekla je Helen O’Nil.

Objavio/la na 14:20. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-