Najzdravije povrće na svijetu

Potočarka je poznata kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku istoriju. Mnogi stari narodi koristili su je u prehrani i liječenju zdravstvenih tegoba, podsjeća portal Atma.hr.

Potočarka (lat. Nasturtium officinale) je skromna ali vrlo dragocjena biljka. O njenoj nutritivnoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limuna i naranče.

Hipokrat je cijenio ovu biljku i preporučavao je za liječenje pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti. Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije.

Egipatski faraoni naredili su svojim robovima svakodnevno ispijanje soka od potočarke kako bi održali snagu, a time i produktivnost.

Međunarodno istraživanje je proglasilo ovu lisnatu zelenu biljku trenutno najzdravijim povrćem na planetu, odnosno namirnicom broj 1. Prema nedavnoj studiji, utvrđeno je da potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres, a takođe i pročišćava krv, potiče apetit i čisti tijelo od toksina.

Mnogi ljudi piju sok od potočarke vrlo često, a preporučuje se i ispijanje razrijeđeno s vodom u omjeru 1: 5. Preporučena doza je jedna čaša na svakih nekoliko dana, ne više od toga, jer može doći do nuspojava.

Sok od potočarke se može primijeniti lokalno (izvana) u liječenju bilo koje vrste stanja kože i kose. Samo utrljajte sok na zahvaćena područja ili koristite sok u obliku obloga i možete riješiti problem gubitka kose i mnoge kožne probleme.

Za oblog od potočarke zdrobite malo lišće ove biljke i pomiješajte s alkoholom, a zatim nanijeti smjesu na kritična područja i zamotajte zavojem. Ostavite oblog par sati, a zatim skinite i isperite područje hladnom vodom.

Objavio/la na 08:31. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-