UN preporučuje uvođenje poreza na meso

Ujedinjene nacije preporučuju da se ljudi više okrenu biljnoj ishrani kako bi zaštitili životnu sredinu, i navode da bi uvođenje poreza na meso pomoglo da se ostvari ova neophodna promjena nutricionističkih navika.

Proizvodnja mesa u laboratoriji takođe bi mogla da pomogne u smanjenju štetnih posledica po okolinu od masovnog uzgoja stoke, za šta se koristi 77 odsto svjetskog poljoprivrednog zemljišta, navodi UN u novom izvještaju “Globalni izgledi životne sredine” (Global Environment Outlook, GEO), piše britanski Tajms.

Prema dokumentu, predstavljenom u Najrobiju, porez na emisiju gasova sa efektom staklene bašte koji bi se primijenio na prehrambene proizvode, pomogao bi da se smanje stakleni gasovi i gubitak staništa divljih životinja, čije se uništavanje povezuje s konzumiranjem crvenog mesa.

Takav porez bi sledeće godine mogao da smanji emisiju staklenih gasova za milijardu tona “zahvaljujući manjoj konzumaciji mesa”, i da donese značajne globalne zdravstvene koristi, prenosi Tanjug.

Uzgoj goveda proizvodi šest puta više staklenih gasova po kilogramu proizvoda od, recimo, uzgoja soje.

Oni koji kupuju crveno meso, vjerovatno ne znaju da se za takav proizvod koristi 28 puta više poljoprivredne površine, nego, na primjer, za uzgoj pilića, kao i da je ta prehrambena industrija uveliko odgovorna za uništavanje šuma u Amazoniji, navodi Tajms.

U izvještaju, koji je pripremilo 250 naučnika iz 70 zemalja, piše da će do 2050. godine biti potrebno povećanje proizvodnje hrane za 50 odsto jer se procjenjuje da će u tom periodu čovječanstvo narasti sa sadašnjih 7,7 milijardi na devet ili čak 10 milijardi stanovnika.

Ovo je šesti izvještaj UN-a u kojem se procjenjuje globalno stanje životne sredine, a objavljuje se svakih pet do sedam godina. GEO izvještaj sadrži analize ekoloških prijetnji na globalnom nivou, uključujući nestanak životinjskih vrsta, klimatske promjene i zagađenje staništa divljih životinja plastikom i pesticidima.

U dokumentu se zaključuje da “smo već toliko zagadili planetu da će, ukoliko se pod hitno ne preduzmu ozbiljne mjere, sve više biti ugroženo zdravlje cjelokupnog stanovništva na Zemlji”.

“Ili ćemo napraviti drastične korake u zaštiti okoline ili će milioni građana širom Azije, Bliskog istoka i Afrike zadesiti prijevremena smrt do sredine ovog vijeka”, piše u izvještaju, koji takođe poziva na stvaranje globalnog sporazuma za smanjenje dotoka osam miliona tona plastičnog otpada koji svake godine dospijeva u okean.

Objavio/la na 12:09. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-