Šafran

Objavljeno: 15.03.2019, 08:08

Koristio se još u Mezopotamiji prije 5000 godina, spominjan je i u Bibliji. Šafran je simbol mudrosti i bogatstva, što materijalnog što duhovnog. Naziv je dobio po perzijskoj riječi za’faran, što u prijevodu doslovno znači “budi žut”. Na glasu je kao najskuplji začin na svijetu. Šafran (lat. Crocus sativus) se dobiva od biljke iz porodice Iridacee koja ima kratku sezonu cvata – samo tri tjedna u godini. Proces proizvodnje ovog začina je mukotrpan, pa mu se cijena po gramu kreće između 4 i 14 eura. Šafran je iznimno cijenjen začin koji se koristi u gotovo cijelom svijetu, a često ga nazivaju i “kraljem začina”. Iako je najpoznatiji kao začin, zbog svoje specifične žute boje koristi se i kao prirodno bojilo u prehrambenoj industriji te u medicinske svrhe. Obično se koristi tučak šafrana, ali u medicinske svrhe mogu se koristiti i latice ove biljke. Ljekovita svojstva šafrana Šafran ima dugu povijest medicinske upotrebe, a spominje se čak i u najstarijim ayurvedskim spisima. Primjerice, šafranov čaj koristi se za liječenje depresije. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija ovog čaja, ali i samog začina potiče osjećaj sreće. Istraživanja potvrđuju da je njegov antidepresivni učinak usporediv s antidepresivom Prozacom, budući da podiže razinu serotonina u mozgu. Ovaj začin ima i antikancerogena svojstva – tvari krokin, šafranal i pikrokrocin iz šafrana sprečavaju rast stanica raka. Šafran se koristi za poboljšanje cirkulacije i liječenje modrica. Također, regulira razinu kolesterola i triglicerida u krvi. Ovaj začin pomaže u liječenju ateroskleroze, artritisa i astme. Šafran poboljšava vid i uspješno neutralizira najčešće uzroke slabog vida i sljepoće kod starijih osoba. Ovaj začin jača imunitet i produžuje vitalnost. Njegov sastojak šafranal moćan je antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala – spojeva odgovornih za starenje stanica. Šafran ublažava predmenstrualne tegobe i umiruje bol u trbuhu. Koristi se kao lijek protiv oboljenja bubrega, regulira probavu, otklanja glavobolje, migrene i vrtoglavice. Učinkovit je i u liječenju akni, bradavica i drugih kožnih tegoba. Ublažava grčeve, a može se koristiti i kao diuretik. Premda su istraživanja pokazala veliku ljekovitost šafrana, preporučuje ga se uzimati samo u malim količinama – do 200 mg dnevno. Šafran… pomaže kod anksioznosti i depresije ima antikancerogena svojstva regulira razinu kolesterola i triglicerida prirodan je afrodizijak čuva zdravlje očiju štiti od slobodnih radikala ublažava menstrualne tegobe pomaže kod mnogih kožnih problema jača imunitet i produžuje vitalnost alternativazavas.com

Koristio se još u Mezopotamiji prije 5000 godina, spominjan je i u Bibliji.

Šafran je simbol mudrosti i bogatstva, što materijalnog što duhovnog.

Naziv je dobio po perzijskoj riječi za’faran, što u prijevodu doslovno znači “budi žut”.

Na glasu je kao najskuplji začin na svijetu.

Šafran (lat. Crocus sativus) se dobiva od biljke iz porodice Iridacee koja ima kratku sezonu cvata – samo tri tjedna u godini. Proces proizvodnje ovog začina je mukotrpan, pa mu se cijena po gramu kreće između 4 i 14 eura.

Šafran je iznimno cijenjen začin koji se koristi u gotovo cijelom svijetu, a često ga nazivaju i “kraljem začina”.

Iako je najpoznatiji kao začin, zbog svoje specifične žute boje koristi se i kao prirodno bojilo u prehrambenoj industriji te u medicinske svrhe.

Obično se koristi tučak šafrana, ali u medicinske svrhe mogu se koristiti i latice ove biljke.

Ljekovita svojstva šafrana

Šafran ima dugu povijest medicinske upotrebe, a spominje se čak i u najstarijim ayurvedskim spisima.

Primjerice, šafranov čaj koristi se za liječenje depresije. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija ovog čaja, ali i samog začina potiče osjećaj sreće.

Istraživanja potvrđuju da je njegov antidepresivni učinak usporediv s antidepresivom Prozacom, budući da podiže razinu serotonina u mozgu.

Ovaj začin ima i antikancerogena svojstva – tvari krokin, šafranal i pikrokrocin iz šafrana sprečavaju rast stanica raka.

Šafran se koristi za poboljšanje cirkulacije i liječenje modrica. Također, regulira razinu kolesterola i triglicerida u krvi.

Ovaj začin pomaže u liječenju ateroskleroze, artritisa i astme.

Šafran poboljšava vid i uspješno neutralizira najčešće uzroke slabog vida i sljepoće kod starijih osoba.

Ovaj začin jača imunitet i produžuje vitalnost. Njegov sastojak šafranal moćan je antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala – spojeva odgovornih za starenje stanica.

Šafran ublažava predmenstrualne tegobe i umiruje bol u trbuhu.

Koristi se kao lijek protiv oboljenja bubrega, regulira probavu, otklanja glavobolje, migrene i vrtoglavice.

Učinkovit je i u liječenju akni, bradavica i drugih kožnih tegoba. Ublažava grčeve, a može se koristiti i kao diuretik.

Premda su istraživanja pokazala veliku ljekovitost šafrana, preporučuje ga se uzimati samo u malim količinama – do 200 mg dnevno.

Šafran…

pomaže kod anksioznosti i depresije
ima antikancerogena svojstva
regulira razinu kolesterola i triglicerida
prirodan je afrodizijak
čuva zdravlje očiju
štiti od slobodnih radikala
ublažava menstrualne tegobe
pomaže kod mnogih kožnih problema
jača imunitet i produžuje vitalnost

alternativazavas.com

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register