Vino na kašičicu

Royal Tokaji, vinarija na obroncima vinskog regiona na sjeveroistoku Mađarske, predstavila je najskuplje vino na svijetu.

Boca ekskluzivnog vina Essencia, koje nazivaju i “nektar” prodavaće se za 40.000 dolara.

Prvu bocu berbe 2008. godine već je kupio neimenovani privatni kolekcionar iz Pekinga, a potražnja će, očekuju, biti vrlo visoka jer je mađarska vinarija Royal Tokaji, inače u vlasništvu svjetski poznatog engleskog enologa Huga Džonsona, na tržište izbacila samo 18 boca Essencia vina.

Ciljajući vinske sladokusce dubljeg džepa, visoku cijenu pravdaju kroz troškove proizvodnje, ali i ograničene količine grožđa.

Da bi se proizvele dvije boce tog slatkog vinskog sirupa, odnosno tek 1,5 litar potrebno je oko 180 kilograma grožđa, a svaki grozd mora da bude rukom ubran.

Vino doseže procenat alkohola od samo 2 do 4 odsto, a kada dozre, vino je toliko gusto da se obično konzumira u malim dozama. Umjesto u čašama, servira se u kristalnim kašičicama.

Objavio/la na 08:26. Objavljeno u Zanimljivosti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-