Perović: Knežević neće govoriti na našim protestima, sa opozicijom odlično sarađujemo

Arhivski snimak: UL info

Džemal Perović, član Organizacionog odbora protesta građana ‘Oduprise 97000’, je kazao da ovaj pokret nema nikakve kontakte sa biznismenom Duškom Kneževićem, koji se od pravosudnog progona sklonio u London, niti će mu dozvoliti da se obrati građanima na skupovima ‘Oduprise 97000’. Perović je za dnevnik Vijesti kazao da pokret odlično sarađuje sa opozicijom, ali da treba uključiti i predstavnike civilnog sektora.

Na pitanje koje se odnosilo na povlačenje odluke o ostajanju na ulici poslije protesta zakazanog za subotu 16. marta, koja je zbunila javnost i izazvala sumnjičenja i kritike, Perović je odgovorio da je odluka o ostajanju na ulici bila taktička.

“To je bila odluka Organizacionog odbora sračunata kao potez kojim se testira protivnik u borbi koju su građani započeli mirnim, ali odlučnim protestima protiv silnika koji je uzurpirao i zarobio sve institucije sistema. Protivnik koji je privatizovao državu u sprezi sa organizovanim kriminalom i koji je sada već ogoljen do kostiju. Niko se danas ne čudi uspostavljenom sistemu koverti. Zato do danas nemamo slobodne izbore, nijednu nezavisnu instituciju, podjelu vlasti, Javni servis, niti povjerenje u partije. Imamo Prvu familiju i nekoliko familija uvezenih u hobotnicu. Tako uspostavljen sistem mogu delegitimisati jedino građani kao nosioci suvereniteta. Ali nema čarobnog štapića, niti platforme i agende. Za obaranje režima, a bilo je ovakvih primjera u svijetu, građani su jedina formula. Jedino masovni protesti, organizovani odlučni otpor koji će objediniti sve žrtve tog sistema. Sada je samo pitanje vremena kada će se režim urušiti pod unutrašnjim i spoljnim pritiskom“, kazao je Perović.

On je ocijenio kao normalno to da se na proces ne gleda istim očima i da “nekima potezi spontano okupljenog Organizacionog odbora mogu izgledati i neozbiljni“.

“Pred našim očima se odvija nešto što nije viđeno u Crnoj Gori i to se odvija suviše brzo. Ono što izgleda kao šutnja organizatora je u stvari širok krug konsolidacije i konsultacija svekolike pameti koju danas može ponuditi Crna Gora i dijaspora. Uveliko se razmišlja kako ovo mudro dovesti do kraja i šta nakon toga. Očigledna je činjenica da građani doživljavaju veoma ozbiljno organizatore protesta, bez obzira na limitirane kapacitete koji su razumljivi za jednu neformalnu i spontano okupljenu grupaciju. Presudilo je vjerovanje da niko od nas ‘nije umočio prste u ponuđenu teglu meda’, kako se govorilo nekada. Sada se to kaže – Nijedan od nas nije primio kovertu“, rekao je Perović u intervjuu za Vijesti.

Objavio/la na 09:40. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-