EU: Pao broj zahtjeva za politički azil

Broj aplikacija za politički azil u EU smanjen je prošle godine na nivo od prije migrantske krize u Evropi 2015. godine, saopštila je statistička agencija EU Eurostat.

Ovim se potvrđuje opadajući trend koji je registrovala agencija EU za zaštitu granica Fronteks, prema čijim je procjenama oko 150 hiljada ljudi ušlo u EU prošle godine na neregularan način, što je najmanje u poslednjih pet godina i daleko manje od milion 2015. godine, prenosi RSE.

Broj tražilaca azila 2018. godine pao je na oko 580 hiljada, što je smanjenje za 11 odsto u odnosu na 2017. godinu i vraćanje na nivo iz 2014. godine, saopštio je Eurostat.

Njemačka je prošle godine bila i dalje glavna destinacija tražilaca azila, za kojom slijede Francuska, Grčka, Španija i Italija.

Nasuprot tome, broj aplikacija povećan je za 70 odsto na Kipru, a za njim slijede Grčka i Malta.

Sirijci su i dalje najbrojniji među tražiocima azila, a više od polovine registrovano je u Njemačkoj. Iza njih po brojnosti su Avganistanci i Iračani, ukazuju podaci Eurostata.

Objavio/la na 16:57. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-