Psi nanjuše pad nivoa šećera u krvi vlasnika

Psi mogu prepoznati nadolazeću hipoglikemiju kod svojih vlasnika, prenosi geek.hr, navodeći da rezultati nove studije pokazuju da je čak 83% pasa nanjušilo pad nivoa šećera u krvi svojih vlasnika.

Ranije studije su bile utvrdile da psi koji se koriste za detekciju određenih medicinskih stanja svakako obećavaju, ali još nikad nije bilo sasvim pouzdanih dokaza. Nakon završetka ove opsežne britanske studije o korištenju sposobnosti pasa u medicinske svrhe – to se promijenilo. Barem kad se radi o dijabetesu tipa I.

Studiju je sproveo Univerzitet Bristol Veterinary School u trajanju od 12 sedmica. Psi su bili izdresirani da prepoznaju kad je nivo šećera njihovih vlasnika previsok, odnosno prenizak.

Analizom slučajeva u kojima su vlasnici pasa imali epizode hipoglikemije ili hiperglikemije, primijećeni su zanimljivi rezultati. U 83% slučajeva hipoglihemije psi su alarmirali vlasnike, dok je kod hiperglikemije to bilo u 67% slučajeva. Radilo se o ukupno četiri hiljade hipo- i hiperglikemijskih epizoda.

Psi su upozoravali vlasnike na nadolazeću opasnost tako da su ih gurali njuškom ili su stavljali šape na njihova koljena.

Objavio/la na 09:03. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 komentar za “Psi nanjuše pad nivoa šećera u krvi vlasnika”

  1. Dragan Dragovic

    Da! Ovo izgleda vrlo simpaticno I uzdize nase vjerovanje da je nas ” najbolji i najodaniji prijatelj ” I cuvar naseg zdravlja. Ja bih predlozio svima nama da ipak idemo na redovne ljekarske kontrole – I ako nas nash ” najvjerniji prijatelj ” NE gura njuskom ili NE stavlja sape na nasa koljena………ps. dodatak : isto tako smo uvjereni da zavijanje psa znaci I sigurni nadolazak zemljotresa. Cesto tome znaku vise vjerujemo nego Seizmoloskoj stanici- sa svom savremenom opremom- koja moze da registruje I najmanje moguce tremore.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-