SI: Predstavnicima klana koji je zarobio SPUCG, očigledno je bliža depees politika

by | mar 11, 2019 | Analize&Mišljenja, Novosti | 0 comments

Autor: Tim Studentske inicijative

Tim “Studentske inicijative” (SI), nakon uvida u finansijske izvještaje Univerziteta Crne Gore (UCG) i stavki koje se odnose na studentske organizacije, razotkriva novu mrežu malverzacija u načinu funkcionisanja Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG).

U finansijskom izvještaju iz 2017. godine, što je i posljednji izvještaj dostupan na sajtu, ne navode se pojedinačne niti jasno definisane stavke koje su u vezi sa SPUCG i ostalim studenskim organizacijama.

Stavka 2.3 “Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru” je jedina koja se može dijelom odnositi na SPUCG i studentske organizacije i, prema izvještaju, ona je u 2017. iznosila 1.443.846,58 eura.

Prema statutu SPUCG, član 66, SPUCG je dužan da usvoji finansijski izvještaj na svaka četiri mjeseca.

Pored izvještaja, na sajtu UCG postoje i finansijski  planovi za 2018. i 2019. godinu, prema kojima se za SPUCG  opredjeljuje 0,00 eura. Prema planu za 2018, stavka 431-40 “Transferi studentskim organizacijama” iznosi 320.225,34 eura, dok je planom za 2019. predviđeno 319.468,15 eura.

Na osnovu navedenih podataka, zaključujemo da su finansijski izvještaji nedovoljno transparentni, previše uopšteni i da prikrivaju moguće malverzacije.

Istraživali smo i motive SPUCG da građanske proteste nazovu politizovanim i da donesu odluku da ih ne podrže.

Sramotno je za “predstavnike” studenata da ne odreaguju na dokazanu korupciju koja se dešava u samom vrhu države, kao i da ne osude trenutnu društveno-ekonomsku situaciju i to što svršeni studenti masovno odlaze iz države u potrazi za boljim životom, dok oni koji ostanu često rade manje kvalifikovane poslove sa diplomama pravnika, inženjera, ekonomista, politikologa…

Obavještavamo SPUCG i njihove nadređene da je politika u svakom segmentu našeg života i da nam ona sve određuje, da je samo pitanje – koju politiku podržavate: politiku  korupcije, pogubne ekonomije, partijskog zapošljavanja, tarifa električne energije za tajkune i sinove ljudi koji su na vlasti od našeg rođenja, politiku koja tjera naše kolege van zemlje ili politiku promjena, kritičkog razmišljanja i slobode.

Predstavnicima klana koji je zarobio SPUCG, očigledno je bliža depees politika.

 

Student povjerenik SPUCG, Vasilije Ivanović (Ekonomski fakultet) je tajno blizak Demokratskoj partiji socijalista (DPS), što svjedoče njegove fotografije sa kongresa te partije. Aleksandar Šipčić (Fakultet političkih nauka), student ombudsman SPUCG, koji bi trebalo da štiti prava studenata, aktivno fabrikuje vijesti protiv Studentske inicijative sa “Dnevnim novinama” i ne krije idolopoklonstvo prema vođi ove pogubne politike Milu Đukanoviću, što se vidi na fotografiji.

Sve ovo objašnjava njihovu stvarnu funkciju koju obavljaju u korist vladajućih struktura, funkciju amortizacije nezadovoljstva studenata i kontrola studentskih organizacija.

U Studentskoj inicijativi ipak vjerujemo da nisu svi u SPUCG dio klana koji perfidno sprovodi ovu politiku među studentima i pozivamo poštene studente povjerenike da se ohrabre i izađu iz zarobljenog SPUCG ili da u njemu pokažu kritičko razmišljanje.

Takođe, pozivamo studente da nam se pridruže na sjutrašnjoj Otvorenoj studentskoj skupštini ispred Rektorata gdje ćemo istaći zahtjeve.

Do tada, naš tim radi na raskrinkavanju ekonomsko-političkih veza u klanu SPUCG za šta prikupljamo dokaze. Oduprimo se!

0 Comments

Submit a Comment