Kako žensko tijelo ‘blokira’ slabe spermatozoide

Naučnici sa Univerziteta Kornel kažu da su pronašli dokaze da ženski reproduktivni trakt zaustavlja “loše plivače“ u njihovim pokušajima da oplode jajnu ćeliju, prenosi elementarium.cpn.rs

Testirajući spermu muškaraca i spermu bikova, istraživači iz Njujorka su otkrili da najsnažniji plivači među spermatozoidima uspijevaju da prođu kroz uska suženja, poznata kao strikture, u ženskom reproduktivnom sistemu, dok slabije plivače zaustavlja strujanje tečnosti i vraća ih unazad. Alireza Abaspurad, hemičar koji je predvodio tim sa Univerziteta Kornel i jedan od autora rada objavljenog 13. februara u časopisu Science Advances, objašnjava koja je uloga striktura:

“Sveukupni efekat ovih striktura jeste sprečavanje prolaska sporo plivajućih spermatozoida, i odabir onih najpokretljivijih.“

Takozvane plivačke sposobnosti spermatozoida proučavane su i mnogo puta ranije, ali njujorški tim je posebno interesovalo kako će se oni snaći kada naiđu na uže djelove ženskog reproduktivnog trakta kao što je mali otvor od materice do jajovoda. Ovo predstavlja poseban izazov zato što spermatozoidi plivaju uzvodno, što znači da se moraju izboriti da prođu kroz tečnost koja ide prema njima.

“Ako pogledate anatomiju reproduktivnog sistema kod sisara, možete vidjeti da dimenzije kanala koji vodi do jajne ćelije nijesu konstantne. U nekim tačkama je izuzetno uzak, toliko da se samo nekolicina spermatozoida može provući dok drugi propadaju“, objašnjava Abaspurad.

Da bi vidjeli kako se sperma ponaša u strikturama, Abaspurad i njegove kolege su napravili mali mikrofluidni uređaj koji je oponašao uska suženja kroz koje su spermatozoidi morali da prođu. Naučnici su ga podesili tako da su injektovani spermatozoidi morali da plivaju uzvodno, boreći se sa pokretnom tečnošću da bi došli do strikture. Tim opisuje da su neki spermatozoidi plivali dovoljno brzo i uspjeli da prođu suženja, dok većina nije mogla da se izbori sa nadolazećom tečnošću.

“Rezultati pokazuju da samo najbrži, i stoga pretpostavljamo najbolji, spermatozoidi mogu proći kroz ova suženja kada uzmete u obzir protok fluida“, kaže Alen Pejsi, profesor sa Univerziteta Šefild, i dodaje, da “to ima savršen biološki smisao i pomoglo bi da se objasni kako je ženski reproduktivni trakt u stanju da osigura da najbolji spermatozoid stigne i oplodi jajnu ćeliju.“

Objavio/la na 07:39. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-