FINAL CONTDOWN

U Sarajevu imam prijatelja slikara i često pijemo kahvu u galeriji, zato u rodnom Bijelom Polju nemam ni jednog. Lojalnost režimu je čudo. Eh, kada neće ovi “naši“, hoće daleki “njihovi.“ Jutros mi na kahvu dođe Vincent van Gogh.

“Što si zinuo ka’ peš. Slušam ti sinoć premijera. Čestitam na impresivnom napretku Crne Gore. Vrati mi uho, više vam ne treba moja pomoć. Sjajni ste.“

Stani malo. Nije valjda da vjeruješ premijeru? Pogledaj stanje na terenu. Jučer su izgubili i u Tuzima. Nego, reci ti meni zašto si sam sebi odsjekao uho, pričaj mi. Svašta govore o tom slučaju.

“Uvijek se pričalo svašta. Uglavnom su govorili oni koji su imali najmanje prava da govore. Niko mi nije kriv što sam rođen u pogrešnom vremenu.“

Kako čovječe u pogrešnom vremenu. Sada si jedan od najpoznatijih svjetskih slikara. Tvoje slike i crteži vrijede desetine miliona dolara.

“Lahko. Onda nije bilo mobilnih telefona i SOS poziva za pomoć kao danas. Sada okreneš telefon i doniraš nekoliko eura za liječenje i pomoć potrebitih, i mirna Bosna. Nadam se da ti je poznato da za života nisam uspio prodati više od jedne slike. Svakodnevno sam gledao čistačicu bordela, sirotu Gabrijelu. Bila je teško bolesna i morala je raditi kako bi plaćala liječenje. Želio sam pomoći sirotoj djevojci. Slike nisu išle, pa sam smatrao da će neko kupiti uho.“

Šta mi da radimo prijatelju?

“Za Ime Boga, kako ne znate? Trideset godina vas edukuju da put ka kolektivnom blagostanju ima samo tri koraka, i niste u stanju da naučite. Slušaj me dobro.

Prvo – odsjeci uši kako ne bi mogao ”pogrešno“ slušati.

Drugo – izvadi oba oka kako ne bi “krivo“ gledao.

Treće – odsjeći jezik da “lažno“ ne zboriš, i stvar je gotova.

Poslije ovoga, sigurno vam neće trebati pokret “97000dupri se!“ Svi do jednog bit ćete–Final contdown!“

Objavio/la na 12:22. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-