Agencija ponovo u prvim redovima odbrane DPS-a

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) nam je, uz vrlo uopšteno i nejasno obrazloženje, odbila pristup Rješenju kojim je utvrđeno da se Demokratska partija socijalista (DPS) nezakonito finansirala u toku izborne kampanje za Parlamentarne izbore 2016. godine. Agencija se u obrazloženju pozvala na Zakon o tajnosti podataka, ne navodeći koje bi to potencijalno štetne posljedice nastale objavljivanjem ovog dokumenta.

U Rješenju Agencije po našem zahtjevu za slobodan pristup informacijama, koje nam je dostavljeno juče, navodi se da je Agencija u posjedu “dva akta u kojima su utvrđene činjenice”, te da je riječ o “prekršajnom nalogu, kojim je Agencija imenovanom političkom subjektu izrekla zakonom predviđenu sankciju u iznosu od 20.000 eura” i “Rješenju kojim je ASK utvrdila da je imenovani politički subjekt prekršio Zakon i naložio tom političkom subjektu da izvrši povraćaj u Budžet Crne Gore sredstava u iznosu od 47.500 eura”.

Agencija nam je “odobrila” da u njenim kancelarijama izvršimo uvid u prekršajni nalog, iako ovaj dokument uopšte nismo ni tražili, dok je samom Rješenju, kojim je utvrđeno kršenje Zakona i koji jesmo tražili, pristup odbijen.

U obrazloženju Agencije navodi se da je predmetni akt “označen stepenom tajnosti ‘interno’”, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, a zbog toga što se pred Specijalnim tužilaštvom istovremeno vodi postupak kojim su obuhvaćena lica i podaci koji su navedeni i u Rješenju Agencije o povraćaju sredstava u budžet”.

Međutim, Agencija se u svom Rješenju ne poziva ni na jedan konkretan član niti osnov iz Zakona o tajnosti podataka, na kom bi temeljila svoje razloge da ovaj dokument označi stepenom tajnosti “interno”.

Prema članu 3 Zakona o tajnosti podataka, tajni podaci su “podaci čijim bi otkrivanjem nepozvanom licu nastupile ili mogle nastupiti štetne posljedice za bezbjednost i odbranu, vanjsku, monetarnu i ekonomsku politiku Crne Gore”.

Ostaje nejasno na osnovu čega je Agencija procijenila da bi objelodanjivanje dokumenta izazvalo štetne posljedice i otkud potreba za primjenom Zakona o tajnosti podataka u ovoj situaciji, budući da on ne propisuje smetnje za paralelni rad Agencije i Tužilaštva.

Ni specijalni zakoni koji uređuju rad Specijalnog državnog tužilašta i Agencije za sprječavanje korupcije ne propisuju bilo kakvu prepreku da dvije institucije, u ovom slučaju, rade svoj posao transparentno, nesmetano i nezavisno jedna od druge.

U krajnjem, Rješenje Agencije odnosi se na politički subjekt DPS, a Specijalno tužilaštvo ne vodi postupak protiv ove partije, već protiv njenih pojedinih funkcionera i članova.

Skrivanjem odluke Agencije, način na koji je ona sprovela cijeli postupak ostaje pod znakom pitanja, kao i sumnja da opet nije dobro uradila svoj posao i da u istrazi nije otišla dalje od onoga što je Đukanović u ime DPS-a već javno priznao. Pod reflektorima javnosti bi se možda izrodila i potreba za ponovnom kontrolom DPS-a i ponavljanjem postupka, što očigledno ne želi ni Radonjić ni DPS.

Institut alternativa će protiv ovakvog rješenja Agencije uputiti tužbu Upravnom sudu i nastaviti da se bori za pravo javnosti da zna da li i kako institucije rade svoj posao.

Ana Đurnić
Istraživačica javnih politika
Institut alternativa

Objavio/la na 14:57. Objavljeno u Analize&Mišljenja, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-