Stotinu 8. martova maršira sa nama danas


Ove godine proslavljamo stogodišnjicu obilježavanja 8. marta na teritoriji današnje Crne Gore u znaku protesta u kom je proteklo i prvo obilježavanje ovog praznika 1919. godine u Kotoru. U saradnji sa članovima radničkih, socijalističkih i komunističkih organizacija, kotorske socijalistkinje organizovale su ”javni zbor protiv skupoće i aprovizacionog odbora“ kome je prisustvovalo više od 300 radnika i radnica.

Stotinu 8. martova maršira sa nama danas. Stotine sestara, drugarica, majki, radnica, koleginica, štrajkačica, ljubavnica, pretkinja i prijateljica učvršćuje naš korak i snaži naš glas dok uzvikujemo stotinu godina stare parole:

Mi u ovoj zemlji danas otimamo život, borimo se, na sramotu današnje države, za sjutrašnju koru hljeba i spasavanje iz čeljusti pomora i konačne propasti još preostale tekovine, koje grozni rat nije uspio da uništi.

(…)

Danas će svjesne žene osuditi idiotski i haotični poredak kapitalističkog društva i demonstrirati za ostvarivanje socijalističkog društva u kome će žena biti ravna muškarcu u svemu, kako u dužnostima, tako i u pravima*.

Država je danas puna ”socijalista”, ali od socijalizma ni traga.

Od borbe ne odustaje niko ko vidi da stoljeće nije bilo dovoljno za postizanje ravnopravnosti i socijalne pravde.

Od borbe ne odustaje niko ko vidi kako se osnovna građanska i politička prava gaze u Crnoj Gori danas.

Od borbe ne odustaje niko ko svojim tijelom mora da brani stečena prava, javni prostor i javni interes.

Od borbe ne odustaje niko.

* Proglas povodom 8.marta iz ”Radničkih novina” 1919. godine

Objavio/la na 10:08. Objavljeno u Analize&Mišljenja. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-