Norveška: 170 vojnika tvrdi da su bili žrtve seksualnih napada

Skoro 170 vojnika od ukupno 16.000 pripadnika Norveških oružanih snaga tvrde da su bili žrtve silovanja ili pokušaja silovanja u 2018. godini, pokazala je anketa koju je sprovela armija.

Stručnjacima je upadljiva činjenica da su skoro polovina žrtava muškarci.

Državna televizija NRK je objavila da je anketa otkrila alarmantnu učestalost seksualnih napada, te da su se silovanja ili pokušaji seksualnog napada dešavali svakog drugog dana. Ukupno 44 vojnika, među kojima su 24 žene i 20 muškaraca, izjavili su da su silovani u poslednjih 12 mjeseci, dok 123 ljudi kaže da su bili žrtve pokušaja silovanja, prenosi Srna.

Ukupno 35 vojnika je reklo da su njihovi nadležni zloupotrijebili položaj kako bi na podređene izvršili pritisak da učestvuju u “neželjenoj seksualnoj aktivnosti”.

Komandant odbrambenih snaga Norveške Hakon Brun Hansen je izjavio da je iznenađen brojem navodnih silovanja koji se pojavio u anketi.

Norveški ministar odbrane Frank Bake Jensen je izjavio da je ova situacija “daleko od onog gdje bi oružane snage trebalo da budu” i priznao da su uslovi gori od onih kojima se nadao, te je obećao da će raditi na eliminisanju problema.

Objavio/la na 17:06. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-