Kiparska pravoslavna crkva podržava nezavisnost Ukrajinske

Kiparska pravoslavna crkva je saopštila da podržava pravo Ukrajinske pravoslavne crkve na nezavisnost koje joj je prošlog mjeseca odobrio vaseljenski patrijarh Vartolomej sa ciljem da izliječi podjele.

Kiparska crkva je dodala da patrijarh Vatrolomej treba da uzme u obzir osjetljvost Rusa čiji korijeni vjere su u Ukrajini.

Kako se navodi, patrijarh Vartolomej treba da sredi da ruski vjernici imaju određen stepen “nadležnosti” u Ukrajini što bi moglo da se sprovede kroz imenovanje izaslanika ili osnivanje manastira tamo, prenosi RSE.

Odluka ukrajinske crkve da se odvoji od Moskovske patrijaršije posle više od tri vijeka je razljutila Rusiju.

Ruska pravoslavna crkva prekinula je veze sa patrijarhom Vartolomejem kada je on u oktobru odlučio da otpočne proces dodjeljivanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Partijarh Vartolomej je predao u januaru ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, tako je formalno odvojivši od Ruske pravoslavne crkve (RPC).

On je objavio da je Pravoslavna crkva Ukrajine postala 15. nezavisna pravoslavna crkva i da su Ukrajinci “željeli crkvenu nezavisnost” vjekovima i da nikada nisu prihvatili da su dio ruske crkve.

Objavio/la na 17:32. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-