Arheolozi otkrili očuvanu fresku Narcisa

Italijanskim arheolozima su javnosti predstavili nedavno otkrivenu i izvrsno očuvanu fresku Narcisa u Pompeji.

Freska Narcisa, mladića iz grčke mitologije koji je bio toliko očaran sobom da se zaljubio u odraz svoje slike u vodi, otkrivena je dok su arheolozi mjesecima radili na otkopavanju druge freske – o Ledi i labudu, spartanskoj kraljici i prerušenom Zeusu, koji je u nju zaljubljen, prenosi avaz.ba.

Naučni direktor nalazišta u Pompejima Masimo Osana kazao je da je cijela kuća u kojoj su pronađeni Narcis, Leda i Zeus “namjerno luksuzno oslikana temama kojima dominiraju “joie de vivre”, ljepota i taština”.

Osana je rekao da freske, vjerovatno, potiču iz posljednjih godina života u Pompejima i da se radi o “izvanredno očuvanim bojama”.

Na freski je prikazan Narcis kako gleda svoj odraz u vodi, a pokraj njega stoji Eros, grčki bog ljubavi. Po njegovom imenu nazvan je poremećaj ličnosti koji karakterizira divljenje samome sebi – narcizam.

Pompeji su uništeni 79. godine u erupciji Vezuva.

Dio uništenog grada još se iskapa i u posljednje je vrijeme bilo nekoliko novih otkrića.

Objavio/la na 11:51. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-