Vijesti:Đukanović of-šor firmu sakrio iza ‘korporacijskog predstavnika’

Predsjednik države Milo Đukanović je svoju of-šor firmu na Kipru Vagor investment limited, sakrio iza “korporacijskog predstavnika” kiparske firme Hive Management Services Limited. Ulogu direktora njegove firme imao je Kipranin, ruskog porijekla, Stelios Savidis, pišu Vijesti.

Savidis se profesionalno bavi izdavanjem svog imena i potpisa za osnivanje firmi na Kipru, čiji stvarni vlasnici žele da sakriju svoje ime i novac u poslovima koje namjeravaju da obave preko takvih firmi. Ime Đukanovićevog direktora nalazi se u još 497 firmi sa Kipra. U 478 je direktor, a u ostalima je sekretar, “alternativni direktor” ili ovlašćeno lice.

Sve ove firme imaju istu adresu kao i Đukanovićeva – grad Limasol, Avenija arhimandrita Makarijusa trećeg 229, četvrti sprat. Za neke od ovih firmi je navedeno da sada nijesu aktivne, ali Đukanović svoju još nije ugasio.

Ovakva mreža firmi služi za sakrivanje pravih vlasnika i tragova njihovog novca, ali izbjegavanja plaćanja poreza. Đukanović je preko ove firme mogao da posluje u Crnoj Gori ili da sa njom osniva drugu firmu a da javnost ne zna stoji Milo Đukanović.

U zemljama Evropske unije postoje brojni primjeri da su javni funkcioneri podnosili ostavke ako bi na bilo koji način bili povezani sa of-šor firmama. Čak i ako je to bilo mnogo prije nego što su stupili na javnu funkciju ili su te firme posjedovali članovi njihovih porodica. U zemljama razvijene demokratije nemoralno je da državni funkcioner, čiji je posao da štiti državu, koristi ili ima indirektne veze sa of-šor firmama čiji je osnovna svrha skrivanja kapitala i izbjegavanje plaćanja poreza.

Da je Crna Gora i Đukanović daleko od EU standarda, pokazuje i izjava predsjednika da zbog povezivanja sa of-šor destinacijama ne namjerava da podnese ostavku. Kada je osnivao firmu na Kipru krajem 2006. godine Đukanović je bio predsjednik vladajuće stranke, koja bi trebalo da štiti državni interes i da bude patriotska. Osnovni vid patriotizma je uredno plaćanje finansijskih obaveza prema državi. On je kazao da je preko ove firme namjeravao da posluje, što znači da je namjeravao da sakrije svoje vlasništvo, svoje tokove novca i da prihod od takvog poslovanja iznosi na Kipar gdje važe niže poreske stope. Takva njegova odluka je u suprotnosti sa odanosti prema interesima svoje države. U Britaniji, kao i u mnogim državama Evropske unije, veze sa of-šor zonama nazivaju se nemoralnim i nedostojnim za javne funkcionere.

Njegov tadašnji poslovni partner Duško Knežević je medijima poslao dokumenta u kojima se vidi da je on bio, kao svjedok – garant, potpisnik dokumenta o osnivanju Vagor investment limiteda na kojem se nalazi i potpis Đukanovića kao osnivača. Knežević je kazao da su imali zajedničku ideju da Đukanović preko te firme postale suvlasnik kompleksa Meljina, gdje su sa firmom iz Dubaija – Abu Dabi Capital Group, koja je kasnije odustala od posla zbog izbijanja krize i finansijskih problema njihove bolnice u Londonu, koja je takođe bila dio konzorcijuma.

Đukanovićeva firma na Kipru je i dalje aktivna, što se može vidjeti u kiparskom registru, a posljednje izmjene oficijalnih predstavnika obavljene su u martu 2017. godine. To znači da ta firma plaća godišnje iznose za registar i naknade svojim formalnim direktorima.

Đukanović je u emisiji “Ukršetene riječi” prvo negirao da ima firmu, pa kasnije to priznao, navodeći da preko nje nije obavljao transakcije i da je to bilo u periodu kada nije bio državni funkcioner. Slično kao Kameron. Nije odgovorio koje je to poslove planirao da obavlja preko te firme.

Objavio/la na 16:36. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-