Globalno zagrijavanje će promijeniti boju okeana

Nove studije upozoravaju da će zbog klimatskih promena okeani uskoro početi da menjaju boju.

Okeani se zagrijavaju i postaju „kiseliji”, što je rezultat klimatskih promjena, a nova studija pokazuje da će uskoro i promijeniti boju. Istraživanje je dokazalo da će plavi djelovi okeana za nekoliko decenija biti dosta svjetliji, a do 2100. godine promjena boje će zahvatiti više od polovine površine svjetskoh okeana, piše riječki Novi list.

Ne mijenja se samo boja morske površine, stižu promjene i u populaciji morskih fitoplanktona. Ovi mali organizmi su puni zelenog pigmenta hlorofila, a smanjenje njihove populacije će takođe uticati na boju okeana, prenosi NBC.

„Ovi mikroskopski organizmi žive u vodama i baza su morskog lanca ishrane”, izjavila je Stefani Dutkievič, stručnjak za morsku ekologiju. „S obzirom da se nalaze u moru mijenjaju njegovu boju. Što ih je manje, to će morska površina postajati sve svjetlija”.

Područja koja su najviše ugrožena su Atlanski i Južni okean. Promjena u svijetu fitoplanktona, koji su hrana malih morskih bića, mogla bi dovesti do kolapsa ribara. Smanjenjem broja fitoplanktona smanjuje se broj riba čime automatski propadaju ribolovna područja.

Mali organizmi su od velike važnosti ne samo za morski već i za kopneni svijet. Absorbuju ugljen dioksid poput drveća i pomažu u održavanju nivoa staklene bašte te sprječavaju da ista naraste.

Objavio/la na 18:52. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-