Đukanovićevi prsti u još jednoj mutnoj radnji?

Za kredit kompanije “Global Montenegro”, u kojoj je sada suvlasnik Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, falsifikovani su podaci, pokazuju dokumenta do kojih je došao podgorički dnevnik Dan.

Riječ je o kreditu od 3,1 milion eura, koji je Prva banka, čiji je većinski vlasnik mlađi Đukanović (Milov brat Aco), odobrila 26. februara 2007, za kupovinu zemljišta u Budvi na kojem je firma “Global Montenegro” planirala gradnju ekskluzivnog stambenog naselja.

Da bi kredit bio odobren, garantovalo se sa dva miliona depozita Fonda “Mig” u Prvoj banci, što je problematično, što se vidi iz izvještaja o kontroli Prve banke iz maja 2007. godine.

“Kod depozita Fonda ‘Mig’, članom 5 Ugovora o oročavanju sredstava ostavljena je mogućnost povlačenja sredstava prije isteka roka oročenja, pri čemu je depozit u tom trenutku bio nenamjenski. Međutim, aneksom ugovora o oročavanju sredstava regulisano je da depozit fonda služi kao kolateral za ugovor o kreditu odobrenom preduzeću DOO Global Montenegro, pri čemu nije promijenjen član 5 osnovnog ugovora, kojim bi se onemogućilo povlačenje depozita prije izmirenja svih obaveza po kreditu”, piše u izvještaju o kontroli Centralne banke CG.

Ispostavilo se, navodi Dan, da Fond “Mig” nikada nije dao dva miliona eura kao kolateral za Ugovor o kreditu odobrenom preduzeću “Global Montenegro”, u kojem je 2007. kao suosnivač bila upisana firma “Kia Montenegro”, biznismena Vuka Rajkovića, kuma predsjednika Đukanovića.

Tadašnji direktor Fonda “Mig” Dragan Radusinović je negirao da je, u ime Fonda “Mig” garantovao kredit nekoj privatnoj firmi 20. februara 2007.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Milo Đukanović je u januaru 2009. godine postao vlasnik dijela kapitala kompanije “Global Montenegro”. Dan podsjeća da je u Đukanovićevom imovinskom kartonu koji postoji u Agenciji za sprječavanje korupcije vidljivo da se radi o 50 odsto vlasništva. Đukanović je, navodi dan, ranije tvrdio da je vrijedno zemljište u Budvi njegova kompanija “Global Montenegro” platila novcem iz sume od pet miliona eura kredita, dobijenog od Hipo Alpe Adria banke.

Projekat u Budvi kompanije “Global Montenegro” je stopiran, a firma je zapala u probleme i posluje sa gubicima, piše Dan.

Objavio/la na 12:59. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-