Veliki psi su inteligentniji

Veliki psi su inteligentniji od malih, pokazalo je istraživanja na Univerzitetu Arizona, kojim je bilo obuhvaćeno 7000 pasa od 74 pasmine.

Pasmine poput labradora i njemačkih doga imaju veći mozak. Time su im poboljšane kognitivne funkcije, a to im omogućava bolje kratkotrajno pamćenje i bolju samokontrolu, prenosi greek.hr.

“Možda se radi o broju neurona koji su važni ili postoje razlike u povezanosti između neurona. Niko još ne zna pouzdano koji je razlog svemu tome”, kaže voditelj istraživanja Daniel Horšler.

Psi su jako dobri za testiranje jer postoje velike varijacije u veličini mozga od pasmine do pasmine. To se ne vidi u tolikoj mjeri kod drugih sisavaca.

Izvršne funkcije povezane s veličinom mozga se, ipak, ne odnose na sve tipove inteligencije.

Naučnici su analizirali rezultate dobijne preko naučne stranice dognition.com, gdje su vlasnici pasa testirali vještine svojih ljubimaca kroz igru. Stavljali bi im poslastice ispod jedne ili dvije čaše i čekali od 60 do 150 sekundi prije nego bi pustili pse da vide hoće li krenuti prema tačnom mjestu da dobiju nagradu.

Ispostavilo se da se mali psi teže sjećaju gdje se nalazi poslastica. U drugom testu su vlasnici stavljali poslasticu ispred psa s naredbom da čekaju. Vlasnik bi se zatim udaljio i mjerio koliko je vremena potrebno da pas zgrabi poslasticu bez dozvole. Veliki psi  su dužee zadržavali samokontrolu.

Maleni psi su bili jednako dobri ili povremeno bolji kad se radilo o intuitivnoj inteligenciji, recimo da odu tamo kuda im vlasnik pokaže.

Objavio/la na 07:54. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-