Objektivni brojač demonstranata

Zbog konstantne razlike u izvještajima organizatora protesta i policije o broju demonstranata, austrijski naučnici razvili metod objektivnog prebrojavanja.

“Podaci se razlikuju u zavisnosti kakvu poruku koja strana želi da uputi. To predstavlja izazov za objektivno izvještavanje”, kaže naučnik sa DWH Mihael Landsidel, prenose agencije.

Kako bi se omogućilo objektivno prebrojavanje učesnika, DWH je razvio, u saradnji sa Tehničkim univerzitetom i javnim servisom ORF, metod za utvrđivanje broja učesnika. Ta metoda predviđa snimanje demonstracija odozgo, ali i iz više perspektiva, i prebrojavanje putem jednog algoritma.

Ova metoda prvi put je primijenjena kod demonstracija protiv bala desničara u Beču. Naučnici su izračunali, ovom novom metodom, da je bilo 1.700 do 1.800 učesnika na tom protestu, i ukazuju da njihov sistem može sadržati grešku plus-minus dva do pet odsto.

“Trenutno je ovo najtačnija mogućnost prebrojavanja učesnika protesta. Jedino tačnija metoda je preko prodaje karata, ali to kod protesta nije moguće”, kazao je Landsidel.

Objavio/la na 07:29. Objavljeno u Zanimljivosti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-