Ruže koje rastu samo u jednom selu

Halfeti ruže izgledaju kao i svake druge, međutim njihova boja čini ih neobičnim. U pitanju je crna ruža, a zbog ograničenog prostora na kom uspijevaju postale su ugrožena vrsta.

Ove neobične ruže uspijevaju samo u selu Halfeti u Turskoj, po kom su i dobile naziv. Tajna njihove crne boje leži u jedinstvenom sastavu zemljišta karakterističnom za region u kom se selo nalazi, kao i pH nivoi podzemnih voda koje nadiru iz rijeke Eufrat koja protiče u okolini sela, prenose online mediji.

Halfeti crne ruže cvjetaju u proljeće i tada bivaju izrazito tamno crvene boje, ali na ljeto još više potamne toliko da su u svijetu poznate kao crna ruža.

Za lokalno stanovništvo ovo cveće predstavlja simbol misterije, nadanja i strasti, kao i smrti ili loših vijest.

Nažalost, Halfeti crna ruža postala je ugrožena vrsta. Kad se stanovništvo preselilo u obližnje novoizgrađeno mjesto, sa sobom su ponijeli i ruže kako bi ih zasadili u svojim novim baštama, međutim novo zemljište, udaljeno svega oko 10 kilometara, nije prijalo ružama i one su počele da nestaju.

Stručnjaci su nakon toga uradili sve da bi spasili ovu vrstu ruža, a one se danas čuvaju u specijalnim uslovima, u blizini mjesta koje im odgovara.

Objavio/la na 05:29. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-