Sjeverni pol ide prema Sibiru

Zemljino magnetno polje se ubrzano mijenja, pa se Sjeverni pol sve više i sve brže udaljava od Kanade i pomiče Sibiru. Zbog toga će svjetski magnetni model umjesto 2020. godine, kako je planirano, biti ažuriran već 30. januara ove godine, piše Sputnjik.

Sjeverni magnetni pol je prošle godine premašio Međunarodnu vremensku granicu brzinom od 55 kilometara godišnje, što je tri puta brže nego što se kretao prije 1990. Iako nije poznat tačan razlog zbog kojeg se to događa, naučnici pretpostavljaju da je uzrok pomjeranje velikog sloja tečnog metala ispod Kanade.

Britanski geomagnetičar sa Univerziteta u Lidsu Fil Livermor je istakao, na sastanku američkih geofizičara, da se čini da položaj Sjevernog magnetnog pola zavisi od dva velika magnetna polja, jednog ispod Kanade i drugog ispod Sibira.

“Kako sada stvari stoje, sibirski dobija utakmicu“, zaključio je Livermor.

U najgorem scenariju, zbog ogromnih ubrzanja Zemljino magnetno polje moglo bi da se preokrene, tako da Sjeverni pol postane Južni, a Južni Sjeverni. To bi moglo da uništi globalnu električnu mrežu, a život na površini planete da izloži većim količinama Sunčevog zračenja.

Geofizičar Spomenko Mihajlović za Sputnjik ističe da pomjeranje polova nije dramatično i da je ubrzanje magnetnog polja uobičajena pojava.

“Ubrzanje pokazuje da je vektor magnetskog polja Zemlje dinamička kategorija, da se menja i na dnevnom nivou. Uslovljeno je eksternim izvorima, kao što je magnetsko polje Sunca, kao i unutrašnjim izvorima. Postoje i tzv. sekularne promene, koje traju 100 i više hiljada godina, i velike promene, tzv. reverzije vektra magnetskog polja Zemlje“, rekao je Mihajlović za Sputnjik.

Objavio/la na 17:25. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-