Dan: Bivši pripravnici tužili sudove

Zbog nezakonito obračunatih i isplaćivanih zarada za vrijeme pripravničkog staža, sudove je tužilo vviše nekadašnjih savjetnika, sadašnjih advokata, sudija i savjetnika.

Većina njih su kao pripravnici u sudovima radili tri godine, a u tom periodu isplaćeno im je oko 4.000 eura manje nego što ih je sledovalo shodno Opštem kolektivnom ugovoru, piše Dan.

Tužbe protiv sudova podnijelo je na desetine nekadašnjih pripravnika. Većina njih sada su advokati. Tužbu protiv Osnovnog suda u Podgorici po tom osnovu podnio je i sudija Rade Ćetković. Za podnošenje tužbe su se odlučili i advokati Miloš Vuksanović, Branko Anđelić i Damir Lekić, kao i sadašnji saradnici u sudu, odnosno tužilaštvu, Seka Mujović i Jovan Vukotić.

Sporovi po ovom osnovu vode se u skoro svim osnovnim sudovima, a najviše ih je u Podgorici.

Advokatica Nevena Ostojić, koja je takođe tužila sud, zastupa oko tridesetak klijenata koji po ovom osnovu traže naknade.

“U ovoj pravnoj stvari usvajani su tužbeni zahtjevi pred prvostepenim sudovima, a te odluke je potvrdio i drugostepeni sud. Neki parnični postupci još nijesu okončani, što pred prvostepenim, što pred drugostepenim sudovima. Ne vidim razloge da te parnice ne budu okončane u korist tužilaca kao i prethodne. Suština je da su sudijski pripravnici oštećeni jer im je zarada isplaćivana po koeficijentu nižem od propisanog Opštim kolektivnim ugovorom, koji je u članu 17 propisuje da se zarada utvrđuje u visini koja ne može biti manja od 80 odsto zarade koju ostvaruje samostalni savjetnik u sudu, tj. 80 odsto za mjesto za koje su se stručno osposobljavali”, pojasnila je Ostojić za Dan, dodajući da to za period od tri godine pripravničkog rada iznosi oko 4.000 eura po jednom klijentu, odnosno tadašnjem pripravniku.

Objavio/la na 09:42. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-